Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Ambulance paliativní a podpůrné péče Nemocnice Valašské Meziříčí oslavila rok fungování

9.4.2020

Rok úspěšné práce má za sebou Ambulance paliativní a podpůrné péče valašskomeziříčské nemocnice, jež patří do skupiny AGEL. Služeb ambulance, která zajišťuje péči o pacienty s nevyléčitelným onemocněním a jejich rodiny, využilo již více než 150 klientů. Ambulance funguje i v těchto dnech, avšak z důvodu epidemiologické situace poskytují její pracovníci poradenství telefonicky.

„Po ukončení léčby pacienti často nevědí, na koho se obrátit.  Naším úkolem je ukázat jim hodnotnou cestu, která má smysl, i když nevede k uzdravení. Naši pacienti mají diagnózy například onkologické, ale jsou to i pokročilá selhání srdce, plic, ledvin, pacienti s jaterní cirhózou, Alzheimerovou demencí či křehcí senioři, u nichž se soustředíme na terapii symptomů, které je tíží, ať už jde o bolest, dušnost, nevolnost,“ popisuje lékařka Ambulance paliativní a podpůrné péče MUDr. Veronika Mikolajková, která v ambulanci působí společně s paliativní sestrou Bc. Jaroslavou Petřekovou.

Ambulance je primárně určena pacientům, poradenství je však poskytováno také příbuzným pečujícím o imobilní pacienty. „Někdo se potřebuje jen zorientovat ve své nemoci, některé klienty vedeme dlouhodobě. Mnoho času věnujeme hledáním odpovědí na jejich palčivé otázky, jako například: Jak dále může probíhat můj život s nemocí? Na co se mohu připravit? Kolik času mi zbývá? Je pro mě podstatnější žít co nejdéle, za cenu, že velkou část času strávím v nemocnici, anebo je pro mě podstatnější kvalita prožitých dní, být doma s rodinou, a co pro to mohu udělat?“ popisuje lékařka ambulance, kde často docházejí celé rodiny, společně zde vymýšlí komplexní plán péče, který popisuje, co se s pacientem může dít dál.

„Vytváříme takovou kuchařku pro všechny možné situace, které mohou nastat, a jak si s nimi mohou poradit. Někteří klienti po sobě zanechávají malé děti, zvířata, nedořešené vztahy a často potřebují nejen lékařské, ale i sociální a ekonomické poradenství či spirituální podporu. Proto jsou součástí našeho týmu i sociální pracovnice a nemocniční kaplan,“ doplňuje MUDr. Veronika Mikolajková.

Ambulance paliativní a podpůrné péče Nemocnice Valašské Meziříčí je spektrem nabízených služeb jedinečnou ve Zlínském kraji. Spolupracuje s lůžkovým hospicem Citadela, dále pak s mobilními subjekty Strom života, Diakonie nebo Charita. Služby ambulance jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: