Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí nabídne již brzy svým pacientům vyšetření na magnetické rezonanci

9.3.2021

Nejen zkrácení čekací doby a dojíždění na jiná pracoviště, ale i přesnější výsledky slibuje pacientům nový přístroj magnetické rezonance značky MAGNETOM Amira, který Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí aktuálně testuje ve zkušebním režimu na nově vybudovaném pracovišti magnetické rezonance.

Stavební práce a rekonstrukce prostor pro magnetickou rezonanci započaly ve valašskomeziříčské nemocnici v září 2020. Během 5 měsíců stavebních úprav se tak pacientům i personálu naskytla možnost pracovat ve zcela moderních prostorech s nejmodernější technologií. Nyní probíhá na přístroji zkušební provoz, kdy je nutné nastavit veškerá specifika jednotlivých typů vyšetření. Otevření pracoviště je plánováno na poslední týden měsíce března 2021.

Přístroj magnetické rezonance je ve valašskomeziříčské nemocnici z pohledu diagnostiky unikátní. „MAGNETOM Amira je spolehlivý skener s indukcí magnetického pole 1,5 tesla, který nabízí celou škálu moderních vyšetřovacích metod. Mezi jeho přednosti patří vysoká kvalita zobrazovaných snímků, jednoduché ovládání a pokročilý software, který obsluze pomáhá automaticky nastavit protokoly podle vyšetřované oblasti. Magnetická rezonance také představuje významný posun v možnostech diagnostiky onkologických onemocnění, sledovaní jejích průběhu a odpovědi na léčbu. Veškeré prostory, ať už zázemí pro pacienty, či personál navíc prošly kompletní rekonstrukcí. Jde tedy o zcela nové, moderní pracoviště. Po nutné kalibraci přístroje nyní probíhá samotné školení personálu, říká vedoucí lékař magnetické rezonance MUDr. Martin Hrbka. 

Přístroj tvoří obrovský magnet ve tvaru tunelu a pohyblivé vyšetřovací lůžko. „Součástí celého zařízení je vyhodnocovací systém, obslužný pult ve vedlejší místnosti a technické zázemí. Pro více než 5ti tunový přístroj bylo nezbytné také doplnit přes tisíc litrů kapalného hélia o teplotě -270°C,“ uvádí referent zdravotnické techniky valašskomeziříčské nemocnice Ing. Jaromír Petřík.

Stavební firma během rekonstrukce musela vyztužit stropní konstrukci, aby měla dostatečnou nosnost. Dále bylo potřeba odstínění magnetického záření od okolních prostor a vyšetřovnu oddělit od okolních místností pomocí konstrukcí s vysokou neprůzvučností za účelem snížení intenzity zvuku, který rezonance produkuje. „Pořízení tohoto přístroje je po odborné stránce krokem kupředu nejen pro radiodiagnostické oddělení, ale i celou nemocnici a její spádovou oblast. Vyšetření výrazně zkvalitní diagnostiku především v oborech, jakou jsou neurologie, onkologie či traumatologie, přičemž pacienti nebudou muset dojíždět do jiných zdravotnických zařízení,“ doplňuje k novému přístroji předseda představenstva Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, MUDr. Milan Leckéši.

Magnetická rezonance je diagnostická technika, která slouží především pro zobrazení vnitřních orgánů lidského těla. Touto metodou lze získat řezy určitých částí těla až po 3D obraz celého orgánu. Dokáže odhalit degenerativní onemocnění mozku, páteře, kloubů nebo zpřesnit diagnostiku onemocnění srdce a cév. Jedná se o jednu z nejcitlivějších metod pro zobrazení měkkých tkání těla, která navíc probíhá bez zátěže pacienta ionizačním zářením.

Nové pracoviště magnetická rezonance je v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí umístěno v l. podlaží nové polikliniky. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: