Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Duben, měsíc císařských porodů, si připomínají také v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí

15.4.2021

Zatímco na přelomu tisíciletí se v Česku narodilo císařským řezem každé osmé dítě, vloni to byl v průměru každý čtvrtý novorozenec. Šířit povědomí o tomto způsobu operačního porodu si dala za cíl mezinárodní organizace ICAN (The International Cesarean Awareness Network), která každoročně vyhlašuje duben měsícem císařských porodů. K iniciativě se připojují také porodníci Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, kteří každoročně provedou více než sto porodů císařským řezem.

Mezi jednotlivými porodnicemi v Česku existují výrazné rozdíly v počtu prováděných císařských řezů, statistiky se pohybují mezi 10 až 40 %. „V naší porodnici činí procento tzv. císařů 13 %, což je hluboce pod celostátním průměrem. Svědčí to o vysoké kvalitě a množství péče, kterou rodičkám věnujeme. Naše porodnice je rodinného typu, takže porodní asistentky ženám poskytují maximum odborné zdravotnické péče, hovoří s nimi a poskytují jim také psychologickou podporu,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí MUDr. Leopold Hošek, MPA.

Ne každá žen však může kvůli zdravotním komplikacím rodit fyziologicky, a právě v těchto případech lékaři indikují ukončení těhotenství císařským řezem. V dnešní době patří tzv. císař mezi standardní operativní zákroky, přesto jej odborníci rozhodně nezlehčují. „Císařský řez je jedna z největších operací, která může ženu potkat. Je to velký operační výkon, může přinést komplikace nejen po stránce gynekologické operativy, ale i po stránce anesteziologické péče. Následně také přichází starosti o novorozence, který neprošel klasickým porodním dějem a jeho adaptace může být obtížnější,“ vysvětluje primář Hošek.

Také rekonvalescence je delší a bolestivější než po porodu vaginálním.  Zatímco po klasickém porodu bez komplikací jsou ženy zpravidla již po dvou hodinách schopny se o sebe plně postarat, po císařském řezu trvá prvotní fáze hojení zhruba 8 týdnů. „Následně ještě čtyři měsíce žena velmi dobře ví, že prodělala velký operační výkon. Proto se i další těhotenství doporučuje ne dříve než po roce od výkonu. To vše tyto ženy velmi limituje, a to především v dnešní době, kdy jsou rodičky starší a následně chtějí opět co nejdříve otěhotnět,“ doplňuje MUDr. Leopold Hošek, MPA.

Dobrou zprávou pro maminky, které čeká plánovaný císařský řez, je dnes možnost mít u sebe při porodu doprovod nebo provést bonding s miminkem i na operačním sále. A minulostí je rovněž rčení „jednou císař, vždycky císař“. Také v porodnici Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí odborníci umožňují a rovněž aktivně podporují vaginální porody u žen i po předchozím císařském řezu (tzv. VBAC - Vaginal Birth After Caesarean).

„Důležitý je vždy důvod, proč u předchozího důvodu k sekci došlo. Jednalo-li se o indikaci akutní, u které se dá předpokládat, že se nemusí opakovat, pak nebývá problém rodit další dítě fyziologicky. Avšak šlo-li o příčinu, která se nemění, například vnitřně zúženou pánev, pak pravděpodobnost na úspěch dalších porodů spontánní cestou výrazně klesá. Naše pracoviště ale vychází všem rodičkám vstříc, jak se jen dá, ale vždy v rámci bezpečí pro matku i plod,“ uzavírá primář gynekologicko-porodnického oddělení valašskomeziříčské nemocnice MUDr. Leopold Hošek, MPA.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: