Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí provedla s novým počítačovým tomografem 10 tisíc vyšetření a také rozšířila jejich spektrum

22.4.2021

Před necelými dvěma roky uvedla Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí do chodu moderní přístroj výpočetní tomografie (CT) za 14,2 milionu korun. Od té doby na tomto přístroji vyšetřili radiologičtí asistenti a lékaři tisíce pacientů, a to v rámci různých spekter požadovaných vyšetření. Samotné CT výrazně přispělo nejen ke zrychlení jednotlivých vyšetření, ale také ke snížení rentgenového záření nutného k jejich provedení až o 70 procent.

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí nahradila v červnu roku 2019 novým moderním CT přístrojem starší výpočetní tomografii z roku 2008, který sloužil personálu a pacientům přes 11 let.  Ačkoliv nemocnice modernizuje zdravotnickou techniku pravidelně, jednalo se v tomto případě o jednu z nejnákladnějších položek v rámci pořízení zdravotnické techniky v historii nemocnice. 

A že je tomograf v dnešní medicíně a léčbě věc téměř nezastupitelná, svědčí i počet již vykonaných vyšetření v nemocnici AGEL Valašské Meziříčí. V roce 2019 bylo provedeno 3 115 vyšetření, v roce 2020 to bylo 5 715 vyšetření a za první kvartál roku 2021 to bylo 1 446 vyšetření. Celkem se tedy doposud na nové výpočetní tomografii provedlo 10 276 důležitých vyšetření, která jsou nedílnou součástí diagnostiky onemocnění a následné léčby pacientů našeho regionu. Nejčastějšími provedenými vyšetřeními za dané sledované období bylo vyšetření mozku, páteře, břicha, pánve a hrudníku.

ROZŠÍŘENÍ SPEKTRA VYŠETŘENÍ

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí díky novému CT také rozšířila spektrum vyšetření. Jedná se o vyšetření srdce - koronárních tepen, kalciového skóre, které se doposud provádělo ve Zlínském kraji pouze na vyšších pracovištích. Doposud tak radiologičtí asistenti a lékaři radiodiagnostického oddělení provedli 52 těchto vyšetření. Další novou modalitou prováděnou na novém CT je i virtuální kolonoskopie, která umožňuje vyšetřit tlusté střevo pacienta, pokud je střevo při klasické kolonoskopii pro kolonoskop neprůchodné. Těchto vyšetření se na pracovišti provedlo doposud 48.

Moderní CT přístroj s 80 řadami detektorů mimo jiné výrazně přispívá ke zlepšení výsledků vyšetření onkologicky nemocných. O osm centimetrů větší vyšetřovací prstenec (gantry) umožnil také snadnější vyšetření silnějších pacientů.

„Pořízením nového CT přístroje před téměř dvěma roky se zrychlilo a zkvalitnilo samotné vyšetření. Rozšířily se naše diagnostické možnosti, co se týče vyšetření srdce či virtuální kolonoskopie, což se projevilo jako velký přínos pro pacienty z naší spádové oblasti v rámci možnosti provést specifické vyšetření právě v naší nemocnici. Výpočetní tomografie je dnes tak již téměř základním pomocníkem lékařů k diagnostice onemocnění, či způsobeného zranění pacientů k nastavení úspěšné léčby“ sdělil MUDr. Milan Leckéši, předseda představenstva Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Čekací doba na vyšetření výpočetním tomografem je zhruba 14 dní od vystavení žádanky odborným nebo praktickým lékařem. „Záleží ale taktéž na typu a akutnosti vyšetření, kdy jsme schopni CT provést téměř okamžitě bez zbytečného prodlení. Denně provedeme na 20 vyšetření. Vždy je ale důležitá spolupráce a správná příprava pacienta,“ doplňuje vedoucí radiologický asistent Bc. Tomáš Tejkl.

CO JE VÝPOČETNÍ TOMOGRAFIE - CT?

Výpočetní tomografie funguje na principu rentgenového záření a je využíván k detailnímu zobrazení orgánů lidského těla, zejména k rutinnímu vyšetření mozku, páteře, plic, břicha a pánve, či k přesnějšímu zobrazení úrazových změn kostí. Dále umožňuje kvalitnější vyšetření tepenného a žilního systému. Vyšetření pomocí CT se také využívá ke sledování účinnosti léčby u onkologických pacientů v čase, což pomáhá nastavit jejich optimální léčbu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: