Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Novorozenecké oddělení nabízí maminkám doprovod děťátka ke všem screeningovým vyšetřením

14.6.2021

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí a její novorozenecké oddělení nově nabízí všem maminkám možnost doprovázet své děťátko na všechna screeningová vyšetření. Ve věku 48 až 72 hodin po narození je nutno miminku zajistit různé druhy vyšetření. Novorozenecký screening je aktivní vyhledávání chorob v jejich časném, preklinickém stádiu tak, aby se tyto nemoci diagnostikovaly a léčily dříve, než se stačí projevit a způsobit dítěti nevratné poškození zdraví.

„Naše novorozenecké oddělení se pyšní tím, že realizujeme u novorozenců všechny povinné screeningy v průběhu hospitalizace,” říká na úvod staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Bc. Hana Valuchová. Konkrétně se jedná o odběr z paty na vrozené metabolické vady, vyšetření sluchu k vyloučení převodní hluchoty (OAE - otoakustické emise), vyšetření vrozené katarakty (vrozený šedý zákal oční čočky), ortopedické vyšetření a vyšetření odhalující kritické skryté srdeční vady (CCHD). Oddělení realizuje také i nepovinné ultrazvukové vyšetření ledvin.

„Dříve se tato vyšetření prováděla na našem oddělení bez přítomnosti matek. Maminky byly s dítětem přítomny pouze u ortopedickém vyšetření, kdy ortoped vyšetřil děťátko na pokoji. Nyní mají maminky u nás možnost se k těmto vyšetřením připojit. Vždy bude záležet, zda této možnosti využijí, či nikoliv,“ připomíná staniční sestra a ihned dodává: „Jsem moc ráda, že se epidemiologická situace zlepšila natolik, že můžeme maminkám nově nabídnout možnost doprovázet své miminko na všechna vyšetření. Díky tomuto kroku ještě více podpoříme vazbu mezi maminkou a miminkem a budeme tak moci naplnit celé desatero bondingu. Vyšetření pro miminko bude méně stresující, stejně tak pro maminku.“

Staniční sestra novorozeneckého oddělení Bc. Hana Valuchová doprovod maminek na všechna screeningová vyšetření iniciovala a po jasně daných hygienických náležitostech tento proces posoudila a následně schválila epidemiologická sestra.

„O výsledcích vyšetření jsou maminky ihned obeznámeny ošetřujícím personálem. Pouze výsledek screeningového vyšetření metabolických vad, odběr z paty, zůstává v porodnici otevřený. Uzavírá se až po šesti týdnech. Pozitivní výsledek vyšetřující laboratoře sdělují obvodnímu pediatrovi, v případě negativity nevolají. Pevně věřím, že tento krok povede k větší spokojenosti rodičů, stejně tak jako bonding, který již delší dobu aktivně nabízíme. Novinkou na našem pracovišti je přítomnost tatínků na operačním sále u plánovaného císařského řezu a realizace bondingu maminka-dítě rovněž při plánovaném císařském řezu. Mým cílem je, abychom podpořili křehkou vazbu mezi maminkou a miminkem a tím docílili větší oboustranné spokojenosti,” uzavírá Bc. Hana Valuchová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: