Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Patologové Nemocnice Valašské Meziříčí mají v laboratoři k dispozici novou chladicí desku

6.10.2015

Oddělení patologie Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, získalo ke své práci v laboratoři novou chladící desku. Vybavení je určeno pro zchlazování v parafínu zalitých odebraných vzorků tkáně – biopsií, nekropsií i cytologií. Slova patolog a patologie většina lidí často spojuje pouze s pitvami. Převážnou část pracovní doby však tráví patologové v laboratořích, kde zkoumají vzorky tkání živých lidí a diagnostikují je.

Chladicí deska typu COP 30 chladí a udržuje teplotu pracovní plochy dle nastavení termostatického regulátoru v rozmezí od +15 stupňů až po -15 stupňů Celsia. „Původní chladící deska byla v provozu od roku 2000 a bylo díky ní zpracováno okolo 85 tisíc bioptických, nekroptických a cytologických vzorků. Životnost chladící desky na našem oddělení byla 15 let. Doufáme, že nová deska nám bude sloužit minimálně stejně dlouho,“ zhodnotila přínos pro patologii vedoucí laborantka Mgr. Lucie Kurfürstová s tím, že investice do nové, pro patologii nezbytné pracovní pomůcky, vyšla na více než 70 tisíc korun.

Patologie je základní diagnostický obor medicíny, který se dnes zabývá především biopsiemi, tedy zkoumáním vzorků nemocných tkání odebraných z těla živého pacienta, ze kterých se následně určuje diagnóza. Hlavním úkolem patologa je tedy správně stanovit diagnózu v naprosté většině pro živého pacienta, od něhož se získává tkáňový nebo cytologický vzorek prostřednictvím klinického lékaře, tedy chirurga, endoskopisty nebo internisty.

Vzorek tkáně k biopsii laborantky zpracují a zhotoví mikroskopický preparát. Vzorek se pak dále zkoumá pod mikroskopem a podle barev, tvaru a velikosti buněk či buněčných struktur se posuzují patologické změny. Z preparátu jsou pracovníci schopni určit, zda jde o nádorové či nenádorové ložisko, umí stanovit biologickou povahu a histologický typ nádoru nebo stupeň jeho zhoubnosti. Když si pacient na kontrole, například po endoskopickém vyšetření žaludku a střev nebo po odstranění kožních výrůstků, od lékaře poslechne diagnózu, je to vlastně zpráva od patologů.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: