Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Novorozenecké oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí získalo novou fototerapeutickou lampu

7.9.2016

Novou speciální lampu sloužící pro fototerapii novorozenců mají nově k dispozici na novorozeneckém oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL. Fototerapeutická lampa je pro lékaře naprosto nezbytná při léčbě tzv. novorozenecké žloutenky.

Žloutenka novorozenců je běžný stav, při kterém dítěti zežloutne kůže a bělma očí. „Objevuje se v prvních dnech života. Mírná žloutenka obvykle žádnou léčbu nevyžaduje, ale vážnější nezmizí sama od sebe a v tomto případě se zahájí léčba modrým světlem, které napomáhá rychleji odbourávat žluté barvivo,“ uvádí staniční sestra novorozeneckého oddělení. Bc. Irena Stromšíková.

„Každý novorozenec má lehce zvýšenou hladinu nekonjugovaného bilirubinu. Tato látka je v nízkých koncentracích dítěti dokonce prospěšná. Ovšem při koncentracích vysokých poškozuje mozek novorozených dětí. Fototerapeutická lampa pomáhá snižovat koncentraci této látky ve tkáních dítěte,“ říká primář novorozeneckého oddělení MUDr. Libor Slováček. Nová lampa má vysoký a stálý výkon a je podstatně účinnější než původní lampy výbojkové. Tím zásadním způsobem snižuje riziko dalšího vzrůstu hodnot bilirubinu a zkracuje dobu léčby novorozence a jeho pobytu ve zdravotnickém zařízení.

Záření fototerapie v modrém spektru rozkládá bilirubin na netoxický ve vodě rozpustný produkt, který je z těla novorozenců snadněji vyloučen. Záření snižuje vysokou koncentraci bilirubinu v krvi a předchází tak možnému poškození mozku právě narozených dětí. Odbourávání bilirubinu se urychluje také slunečním zářením.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: