Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Spánek novorozenců střeží v Nemocnici Valašské Meziříčí a.s. nové monitory dechu

31.10.2016

Celkem pět nových monitorů dechu hlídá před zástavou dýchání nejmenší pacienty dětského oddělení a novorozeneckého oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí a.s., která je členem skupiny AGEL. Nové monitorovací pomůcky, které chrání kojence před takzvaným syndromem náhlého úmrtí, získala nemocnice jako dar od Nadace Křižovatka.

Monitor umístěný pod matrací identifikuje pohyby dýchání dítěte. Ty se elektronicky přenášejí do mikroprocesoru, ve kterém blikající zelené světýlko značí, že je vše v pořádku. V případě, že dítě nedýchá déle než dvacet vteřin, vydá monitor akustický signál. V tomto okamžiku je ještě dostatek času zasáhnout a vyhnout se tak poškození zdraví novorozence. Tři monitory dechu od Nadace Křižovatka putují na dětské oddělení a dva poté na oddělení novorozenecké.

Monitory dechu jsou vynikající preventivní pomůckou, jak předcházet nešťastným událostem spojeným se syndromem náhlého úmrtí,“ vysvětlil MUDr. Libor Slováček primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí a.s.

Novorozenecké oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí a.s. nabízí novopečeným rodičům také službu zapůjčení monitorů dechu domů, a to díky spolupráce s Nadací Křižovatka za poplatek 150 korun za měsíc.

V České republice umírá na tento syndrom každým rokem okolo deseti dětí, ve světě jsou to však desetitisíce kojenců. Statistiky ukazují, že nejvíce dětí tento syndrom postihuje mezi druhým a pátým měsícem života, přičemž nejnebezpečnější je čas mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Jedna z uváděných z příčin tohoto syndromu může být nastalá drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: