Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Práce kaplana Nemocnice Valašské Meziříčí je kolem Vánoc náročnější. Na lidi doléhá samota více než jindy

13.12.2016

Vánoce by měly být svátky klidu a rodinné pohody. Ne každý ale může o vánočních svátcích být doma se svými blízkými. Zejména starší a osamělejší pacienti proto během Vánoc daleko častěji vyhledávají služby nemocničního kaplana. Své o tom ví i Petr Vrána, kaplan Nemocnice Valašské Meziříčí, který za pacienty dochází již čtvrtým rokem. Intenzivněji než kdy jindy přitom právě okolo Vánoc vnímá touhu pacientů nebýt sami.

„Vánoce poměrně silně poukazují na pevnost rodinných vztahů, a ne každý pacient má to štěstí, že o něho někdo jeví zájem. V tom je atmosféra okolo Vánoc určitě jiná než v jiných částech roku. Adventní doba u mnohých hospitalizovaných pacientů, a to především na odděleních následné péče, vyvolává silné vzpomínky,“ vysvětluje Petr Vrána, nemocniční kaplan Nemocnice Valašské Meziříčí s tím, že jeho hlavní snahou je bez ohledu na roční období přivést pacienty na jiné, pozitivní myšlenky.

V předvánočním a vánočním období kaplan stejně jako jindy slouží bohoslužby a rozmlouvá s pacienty na jednotlivých pokojích. Pokud je zájem, přichází za nimi třeba i na samotný Štědrý den, jako tomu bylo například loni. „Minulý rok jsem navštěvoval mimo jiné jednoho mladého pacienta s vážným onemocněním, kterému chvilková návštěva alespoň trochu ulehčila hospitalizaci,“ vzpomíná Petr Vrána, který v Nemocnici Valašské Meziříčí nabízí své služby jak věřícím, tak i nevěřícím pacientům. 

„Ctím zásadu, že o náboženských otázkách v případě nepraktikujících jedinců hovořím jen tehdy, jsem-li dotazován. Na rozhovor o křesťanském rozměru Vánoc jsem připraven, ale jak se říká, netlačím na pilu,“ vysvětluje Petr Vrána, který je nejen nemocničním kaplanem, ale také středoškolským učitelem.

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: