Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice Valašské Meziříčí nabízí maminkám aromaterapii v těhotenství, při porodu i v období šestinedělí

15.8.2018

Těhotenství je jedním z nejkrásnějších a nejcitlivějších období v životě každé ženy, kdy čelí mnoha tělesným, citovým a sociálním změnám najednou. K jejich překonáváním přitom dle nejmodernějších poznatků pomáhá i aromaterapie, která představuje bezpečnou a účinnou alternativu léčebných metod. Do své nabídky služeb pro těhotné ženy, ale i rodičky a novopečené maminky ji nyní zařadila i Nemocnice Valašské Meziříčí, která léčbu vůní nabízí zájemkyním na porodním oddělení a porodním sále.

„Aromaterapie pomáhá ulevit od běžných těhotenských obtíží, jako jsou ranní nevolnosti, nechutenství, napětí v nohou. Dále pomáhá zlepšovat pružnost pokožky, slouží tedy jako prevence strií, při porodu podporuje děložní stahy, po porodu přispívá k hojení porodního poranění a podpoře kojení. Navíc údajně také dodává sílu, odvahu a harmonii a tím pomáhá zvládnout všechny hormonálně a emočně náročné změny,“ vysvětluje porodní asistentka Nemocnice Valašské Meziříčí Bc. Jana Kratochvílová.

Aromaterapie pracuje s čistými přírodními materiály – éterickými oleji, což jsou koncentrované rostlinné silice se silnou charakteristickou vůní. Získávají se z rostlin převážně destilací a jsou určené k dalšímu ředění. Obsahují účinné látky z několika set až tisíce kilogramů rostlin.

V Nemocnici Valašské Meziříčí jsou éterické oleje v aromaterapii využívány zejména k provonění prostoru aromalampou či difuzérem, suché inhalaci, koupeli, obkladům a zábalům, ale i masážím. 

„V těhotenství využíváme nejčastěji inhalaci éterických olejů zejména z citrusů, které jsou výborným pomocníkem při nevolnosti, slabosti a únavě. Rodičkám pak nabízíme jasmín, ylang-ylang, heřmánek římský, levanduli, růži, šalvěj či hřebíček. Tyto éterické oleje podporují, uklidňují a tiší bolest, a jsou ideální pro porodní masáž. Poskytují úlevu od bolesti, posilují kontrakce, působí proti stresu, úzkosti, napětí a vyčerpání, a jsou účinné i na uvolnění a dodání síly při porodu,“ prozrazuje porodní asistentka Bc. Jana Kratochvílová, která pro období po porodu doporučuje éterické oleje růžové dřevo, šalvěj muškátová, růže, geránium či levandule a na regeneraci hráze obklady z levandule, růžového dřeva a heřmánku.

Zájemci o téma aromaterapií se mohou s problematikou seznámit i prostřednictvím odborné přednášky, kterou Nemocnice Valašské Meziříčí plánuje na měsíc září, a to ve Středisku volného času Domeček ve Valašském Meziříčí. 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: