Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nutriční terapeut varuje: Nejhorší je proležet Vánoce u televize

20.12.2018

Vánoční svátky by měly být svátky klidu a rodinné pohody. Pro mnohé Čechy se ale proměňují v období přejídání, přibírání na váze a následných výčitek. Podle nutričního terapeuta Nemocnice Valašské Meziříčí Tomáše Jareše přitom Vánoce nemusí nijak negativně ovlivnit naši hmotnost, a to dokonce ani v případech, kdy si dopřejeme tradiční cukroví či smaženého kapra. Velkou roli totiž hraje také umírněnost a pohyb.

„Během vánočních svátků se lidé určitě nemusejí vzdávat tradičního cukroví ani smaženého kapra. Cukroví lze sice připravit třeba z celozrnné mouky, kapr se dá například zapéct a majonézu v salátu lze nahradit jogurtem, přesto pokud si jednou za rok člověk dopřeje trochu nezdravých jídel, nic se nestane,“ uklidňuje nutriční terapeut a vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Valašské Meziříčí Tomáš Jareš, Dis.

Zároveň ale upozorňuje, že vánoční hodování by se v tomto případě mělo omezit pouze na den či dva, nikoliv týden a více, jak je tomu v mnoha rodinách zvykem. „Lidé před Vánoci obvykle nakupují neúměrné množství jídla, připravují kvanta občerstvení a pak se přejídají mnohdy jen z lítosti něco vyhodit. A to nejen na Štědrý den, ale často celý týden až do Silvestra, kdy navíc přichází druhá vlna hodování,“ upozorňuje Tomáš Jareš, podle kterého je daleko vhodnější nakoupit obvyklé množství potravin a pouze nahrazovat obvyklé druhy surovin těmi, které si dopřáváme jako sváteční.

Největším problémem je však podle nutričního terapeuta pasivní trávení svátků. „Lidé dnes daleko častěji tráví volné chvíle u televizí či počítačů, místo toho aby si dopřáli třeba procházku, lyžování nebo třeba bruslení s rodinou. V takových případech jde pak ručička na váze neúprosně nahoru, protože lidé nemají žádný energetický výdej a navíc toho při sezení doma u televize snědí daleko více,“ hodnotí Jareš a zároveň upozorňuje, že překotné snahy o hubnutí v novém roce také nejsou zdaleka ideální. V zimním období totiž tělo přirozeně shromažďuje tuk a snaha o rychlé shazování kil je tak proti přírodě.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: