Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V ambulanci chronických ran Nemocnice Valašské Meziříčí ošetřili již 2,5 tisíce pacientů

10.7.2019

Ambulance chronických ran v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL, pečuje o pacienty v prostorách chirurgické ambulance již od roku 2015. Za tuto dobu se v samotné ambulanci vyšetřilo a převázalo na 2,5 tisíce pacientů s chronickými ránami.

Ambulance chronických ran je specializovanou odbornou ambulancí, zabývající se problematikou proleženin, diabetických defektů, bércových vředů, nehojících se operačních ran a jiných dlouhodobě se nehojících defektů. V léčebném postupu jsou jak lékařem, tak i sestrou použity nejnovější poznatky ohledně hojení ran s využitím moderních léčebných materiálů.

Ambulanci chronických ran vedou MUDr. Zoltán Kárpáty společně s všeobecnou sestrou Petrou Bukovjanovou. Ambulance je multioborová a nabízí své služby jak pro hospitalizované pacienty, tak i pro ty ambulantní. Do ambulance tak dochází pacienti propuštěni z hospitalizací, tak i ambulantní pacienti od praktických lékařů. „Pokud se již nějaká rána vytvoří, je důležité, aby byla co nejdříve správně rozpoznána a na základě toho byla započata odborná léčba, a tím se předešlo případným komplikacím,“ říká lékař MUDr. Zoltán Kárpáty, který se chronickým ranám věnuje téměř okamžitě od svého nástupu do valašskomeziříčské nemocnice v roce 2013.

„Pacienti se nám v rámci převazů pravidelně vrací, přátelská spolupráce a důvěra je základním atributem pro uspokojivé hojení chronické rány. Individuální přístup je pro nás tedy samozřejmostí,“ doplňuje převazová všeobecná sestra Petra Bukovjanová, která nám popsala i zajímavou kazuistiku pacienta, který pravidelně docházel do ambulance. Tento případ ukazuje, že problematika ran a kožních defektů se zdaleka netýká pouze seniorů a dlouho ležících pacientů.

„V únoru 2018 navštívil chirurgickou ambulanci mladší muž, který si úrazem pohmoždil palec levé nohy. Měsíc ho trápily potíže, strhl si nehet a poté se potíže výrazně zhoršily. Palec byl macerovaný, s vlhkou i suchou odumřelou tkání, bez traumatických změn na kostech. Pro nehojící se defekt  s progresí mu bylo nabídnuto provedení CT vyšetření cév (tzv. angio CT) a výsledky byly konzultovány s vyšším pracovištěm - vaskulárním centrem, které navrhlo provést by-pass cév na postižené končetině včetně amputace palce, který by výrazně poškozen. Pacient s výkonem souhlasil. Poté byl přeložen zpět do naší valašskomeziříčské nemocnice k další medikaci a převazům,“ vzpomíná všeobecná sestra Petra Bukovjanová s tím, že po ukončení hospitalizace začal pacient opět docházet do ambulance chronických ran. Prostředky vlhkého hojení se zdravotníci snažili o zhojení defektu, ke kterému zdárně došlo po roce usilovného snažení. „Muž se tak mohl vrátit do plnohodnotného pracovního i osobního života bez nutnosti amputace. Proto každé zhojení považujeme za veliký úspěch, který nás motivuje k další snaze,“ hodnotí práci ambulance a jeho úspěchy všeobecná sestra Petra Bukovjanová.

Včasná návštěva lékaře a vzájemná důvěra je základem úspěšné léčby a tedy i spokojenosti pacientů, kteří by neměli odkládat návštěvu v odborné ambulanci. Vhodně nastavená brzká terapie dává pacientovi velký předpoklad pro úspěšné vyléčení.

Ambulance chronických ran je součástí chirurgické ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí a její ordinační doba je každý čtvrtek od 12.30 do 15.30 hodin. Lidé se mohou objednávat k vyšetření na telefonním čísle 571 758 343.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: