Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V Nemocnici Valašské Meziříčí odstartoval projekt Život v kufříku

18.7.2019

Miminka narozená v porodnici Nemocnice Valašské Meziříčí, která putují do adopce nebo přechodné pěstounské péče, budou nově dostávat na cestu z valašskomeziříčské nemocnice kromě lékařské zprávy i malou pozornost. Nemocnice se zapojila do projektu Život v kufříku, díky kterému si miminka s sebou odnesou kufřík s památníkem, fotkami, pleteným oblečením, hračkami a dalšími pozornostmi.

Název projektu „Život v kufříku“ odpovídá i hlavní náplni této myšlenky. Děti, které poputují k adopci, dostanou na památku kufřík, ve kterém budou informace o jejich narození. „V naší porodnici se každým rokem narodí několik dětí, jichž se biologičtí rodiče po narození vzdají. V loňském roce šlo o čtyři děti, za první pololetí tohoto roku jsou to děti dvě,“ říká staniční sestra novorozeneckého oddělení, Bc. Irena Stromšíková, která od Nadačního fondu LA VIDA LOCA převzala společně s primářem dětského a novorozeneckého oddělení MUDr. Liborem Slováčkem deset kufříků určených pro tyto odložené děti a také tiskárnu k pořizování fotografií.

Společně s kolegyněmi nyní budou moci těmto odloženými dětem zaznamenávat jejich první dny po narození. „Přiložíme do kufříku kromě identifikačního náramku také vzpomínkovou kartičku s otiskem chodidla,“ doplňuje staniční sestra Stromšíková. Součástí kufříku je památník, do kterého sestřičky mohou napsat, jak se miminko po narození chovalo, jaké bylo zrovna počasí, nebo kdo se o něj celou dobu staral. Je zde také dudlík, kojenecká láhev, fotoalbum a ručně pletená soupravička, kterou upletly klientky domovů seniorů z celé České republiky.

„Velmi dobře si uvědomujeme, že pro dítě je velmi důležité najít si a upevnit svou identitu. Právě vzpomínkový kufřík může být jedním z nástrojů, jak najít své kořeny a ztotožnit se s nimi. Sestřičky a pak i adoptivní rodiče tak do něj mohou libovolně vkládat fotografie, otisky nožiček nebo první kresby dítěte. Invenci a kreativitě se meze nekladou a naším cílem je rozšířit tuto myšlenku po celé České republice,“ vysvětluje Martina Wojtylová Opava, zakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: