Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V Nemocnici Valašské Meziříčí odstartoval projekt Život v kufříku

18.7.2019

Miminka narozená v porodnici Nemocnice Valašské Meziříčí, která putují do adopce nebo přechodné pěstounské péče, budou nově dostávat na cestu z valašskomeziříčské nemocnice kromě lékařské zprávy i malou pozornost. Nemocnice se zapojila do projektu Život v kufříku, díky kterému si miminka s sebou odnesou kufřík s památníkem, fotkami, pleteným oblečením, hračkami a dalšími pozornostmi.

Název projektu „Život v kufříku“ odpovídá i hlavní náplni této myšlenky. Děti, které poputují k adopci, dostanou na památku kufřík, ve kterém budou informace o jejich narození. „V naší porodnici se každým rokem narodí několik dětí, jichž se biologičtí rodiče po narození vzdají. V loňském roce šlo o čtyři děti, za první pololetí tohoto roku jsou to děti dvě,“ říká staniční sestra novorozeneckého oddělení, Bc. Irena Stromšíková, která od Nadačního fondu LA VIDA LOCA převzala společně s primářem dětského a novorozeneckého oddělení MUDr. Liborem Slováčkem deset kufříků určených pro tyto odložené děti a také tiskárnu k pořizování fotografií.

Společně s kolegyněmi nyní budou moci těmto odloženými dětem zaznamenávat jejich první dny po narození. „Přiložíme do kufříku kromě identifikačního náramku také vzpomínkovou kartičku s otiskem chodidla,“ doplňuje staniční sestra Stromšíková. Součástí kufříku je památník, do kterého sestřičky mohou napsat, jak se miminko po narození chovalo, jaké bylo zrovna počasí, nebo kdo se o něj celou dobu staral. Je zde také dudlík, kojenecká láhev, fotoalbum a ručně pletená soupravička, kterou upletly klientky domovů seniorů z celé České republiky.

„Velmi dobře si uvědomujeme, že pro dítě je velmi důležité najít si a upevnit svou identitu. Právě vzpomínkový kufřík může být jedním z nástrojů, jak najít své kořeny a ztotožnit se s nimi. Sestřičky a pak i adoptivní rodiče tak do něj mohou libovolně vkládat fotografie, otisky nožiček nebo první kresby dítěte. Invenci a kreativitě se meze nekladou a naším cílem je rozšířit tuto myšlenku po celé České republice,“ vysvětluje Martina Wojtylová Opava, zakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: