Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Oblíbené canisterapie v Nemocnici Valašské Meziříčí nově je obohatí štěňátko Bella

20.9.2019

Fenka Arnika už více než šest let chodí za dlouhodobě nemocnými pacienty Oddělení následné péče v Nemocnici Valašské Meziříčí. Někteří jí věnují úsměv a pohlazení, jiní slzy zoufalství, kterými si uleví od trápení. Brzy jí bude dělat společnost štěňátko Bella, které v rámci podpory NADACE AGEL ve výši 49 tisíc korun projde canisterapeutickým výcvikem, aby dokázalo pacientům pomáhat stejně účinně s jejich duševními i fyzickými omezeními, jako to dělá devítiletá Arnika, přezdívaná Aki, Anička, Anče.

Pro devítiletou fenku Aki začíná být canisterapie náročná a brzy přenechá místo Belle. Majitelka obou fenek, Blanka Hašová se proto rozhodla se Spolkem Arnicanis pomáhat duším zažádat o finance na vycvičení nového canisterapeutického psa. „Hodinu až dvě v kuse dostává Aki povely, což stále zvládá skvěle, ale s ohledem na její věk a odsloužená léta jí chci pomalu dopřát zasloužený psí důchod. Bella má velkou podporu od NADACE AGEL, které děkuji za to, že do jejího výcviku vložila finance i důvěru a já díky tomu můžu Bellu připravit na zkoušky a nadále pokračovat v úspěšné canisterapii,“ váží si podpory Blanka Hašová a dodává, že účinná canisterapie dokáže vykouzlit u nemocného člověka úsměv a tím vyléčit jeho duši a stimulovat ho v další medicínské léčbě.

„Největší odměnou je pro mě vědomí, že naše finanční podpora pomáhá přímo našim vlastním pacientům a ulehčí jim pobyt v nemocnici,“ pochvaluje si Bc. Veronika Dostálová, ředitelka NADACE AGEL, která od svého vzniku podpořila přes 850 žadatelů celkovou částkou přesahující 23 miliónů korun.

Štěně Bella už nyní prochází se speciálním výcvikem. „Jakmile dosáhne dvou let, skládá první zkoušky poslušnosti zahrnující základní povely. Pes se musí také připravit na vypjaté situace, jako třeba náhlý křik. Pak teprve získá certifikát a složí povahové zkoušky psa, které musí každé dva roky obnovovat,“ popisuje průběh výcviku paní Hašová, která se canisterapii věnuje již více než šest let.

Kvalitní canisterapie zajišťuje spojení mezi psem a pacientem a účinně ho motivuje. To se nyní musí naučit také Bella. „Těžko přesvědčíte malé dítě, které je po dětské obrně, aby cvičilo, když jej každý pohyb bolí. Ale nemusíte jej dvakrát pobízet, aby natáhlo ručku a dalo psovi piškot, přitom podpoříte jeho motoriku. Obdobně pracujete se starším člověkem, který odmítá rehabilitovat. Podle mě nezáleží na věku pacientu, pouze na jeho zdravotním stavu,“ popisuje účinky canisterapie z Nemocnice Valašské Meziříčí Blanka Hašová.

Kromě terapeutické canisterapie pro nemocniční pacienty se paní Hašová zabývá také vzděláváním dětí v projektu SPOLEČNĚ – BEZPEČNĚ, kdy s canisterapuetickým psem a zdravotní sestrou Nemocnice Valašské Meziříčí pravidelně dochází do mateřské školy a formou her děti učí, jak se chovat v přítomnosti psa, jak předejít zraněním působených psem a případně poskytnout první pomoc. Paní Hašová pevně věří, že canisterapie by mohla do budoucna najít oporu i v legislativě.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: