Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Ambulance paliativní a podpůrné péče Nemocnice Valašské Meziříčí oslavila rok fungování

9.4.2020

Rok úspěšné práce má za sebou Ambulance paliativní a podpůrné péče valašskomeziříčské nemocnice, jež patří do skupiny AGEL. Služeb ambulance, která zajišťuje péči o pacienty s nevyléčitelným onemocněním a jejich rodiny, využilo již více než 150 klientů. Ambulance funguje i v těchto dnech, avšak z důvodu epidemiologické situace poskytují její pracovníci poradenství telefonicky.

„Po ukončení léčby pacienti často nevědí, na koho se obrátit.  Naším úkolem je ukázat jim hodnotnou cestu, která má smysl, i když nevede k uzdravení. Naši pacienti mají diagnózy například onkologické, ale jsou to i pokročilá selhání srdce, plic, ledvin, pacienti s jaterní cirhózou, Alzheimerovou demencí či křehcí senioři, u nichž se soustředíme na terapii symptomů, které je tíží, ať už jde o bolest, dušnost, nevolnost,“ popisuje lékařka Ambulance paliativní a podpůrné péče MUDr. Veronika Mikolajková, která v ambulanci působí společně s paliativní sestrou Bc. Jaroslavou Petřekovou.

Ambulance je primárně určena pacientům, poradenství je však poskytováno také příbuzným pečujícím o imobilní pacienty. „Někdo se potřebuje jen zorientovat ve své nemoci, některé klienty vedeme dlouhodobě. Mnoho času věnujeme hledáním odpovědí na jejich palčivé otázky, jako například: Jak dále může probíhat můj život s nemocí? Na co se mohu připravit? Kolik času mi zbývá? Je pro mě podstatnější žít co nejdéle, za cenu, že velkou část času strávím v nemocnici, anebo je pro mě podstatnější kvalita prožitých dní, být doma s rodinou, a co pro to mohu udělat?“ popisuje lékařka ambulance, kde často docházejí celé rodiny, společně zde vymýšlí komplexní plán péče, který popisuje, co se s pacientem může dít dál.

„Vytváříme takovou kuchařku pro všechny možné situace, které mohou nastat, a jak si s nimi mohou poradit. Někteří klienti po sobě zanechávají malé děti, zvířata, nedořešené vztahy a často potřebují nejen lékařské, ale i sociální a ekonomické poradenství či spirituální podporu. Proto jsou součástí našeho týmu i sociální pracovnice a nemocniční kaplan,“ doplňuje MUDr. Veronika Mikolajková.

Ambulance paliativní a podpůrné péče Nemocnice Valašské Meziříčí je spektrem nabízených služeb jedinečnou ve Zlínském kraji. Spolupracuje s lůžkovým hospicem Citadela, dále pak s mobilními subjekty Strom života, Diakonie nebo Charita. Služby ambulance jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: