Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Zdravotnický tým Multidisciplinární JIP Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí doplnila pětice vojáků

26.11.2020

Pětice vojáků nastoupila do Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí v rámci výpomoci v době pandemie COVID-19. Stali se součástí týmu na Multidisciplinární JIP, kde posílili personální kapacity chybějících zdravotníků. Krom jiného pomohou také snížit fyzickou zátěž sester při práci s covid-pozitivními pacienty, u kterých je těžký průběh onemocnění vyžadující napojení na umělou plicní ventilaci či vysokofrekvenční podávání kyslíku.

„Všech pět vojáků vypomáhá na Multidisciplinární jednotce intenzivní péče, kde máme hospitalizované pacienty s těžkým průběhem onemocnění COVID-19. Pomáhají zdravotnickému personálu hlavně s ošetřovatelskou péči a polohováním pacientů,“ říká hlavní sestra Mgr. Jana Pelikánová.

Vojáci absolvovali zdravotnický kurz CLS (Combat Life Saver). Ten je rozšířeným kurzem první pomoci pro vybrané vojáky, kteří jsou například vysíláni do zahraničních misí. Vojáci pod vedením zdravotnického personálu pomohou s hygienou a stravováním pacientů, při dezinfekci prostor a ploch, transportu na vyšetření, polohováním a otáčením pacientů a podobně.

„Je dobře, že máme na odděleních muže, kteří zajistí a uleví fyzické práci našim sestřičkám. Pro  personál je to zajisté vítaná vzpruha a pomoc, neboť péče o zaintubovaného covid pozitivního pacienta je fyzicky nesmírně náročná. Toto oddělení se staralo v jednu chvíli celkem o 11 pacientů na umělé plicní ventilaci či vyžadujících náročnou intenzívní péči. Pomoc vojáků a také kolegů od hasičů je velmi vítán a sestrami oceňována,“ dodává hlavní sestra Mgr. Jana Pelikánová.

  „Musíme i nadále zajistit péči nejen o pacienty covid-pozitivní a suspektní, ale poskytujeme i péči akutní pro spádovou oblast 80 tisíc obyvatel. V současné době máme hospitalizováno 42 pacientů s koronavirem, přičemž 9 z nich leží s těžkým průběhem na jednotce intenzivní péčeI nadále však probíhá operativa pacientů s akutními potížemi či úrazy, chceme také postupně obnovit operativu plánovanou,” vysvětluje předseda představenstva MUDr. Milan Leckéši.

Náročnou situaci se Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí daří zvládat zejména díky maximálnímu nasazení všech zaměstnanců i dobrovolníků z řad studentů, mediků a nově i pětici vojáku. A to i přesto, že se onemocnění nevyhýbá ani zaměstnancům, což značně oslabuje personální kapacity. „Naši lidé opět potvrdili, že svou práci berou jako službu pacientům,” těší MUDr. Milana Leckéšiho a jedním dechem na adresu svých kolegů dodává: „Měli jsme a máme desítky zdravotníků z naší nemocnice, kteří sami onemocněli, někteří byli i hospitalizováni. Mnozí se již do práce vrátili, a to i tehdy, když sice měli negativní výsledek stěru, ale zcela fit ještě nebyli. Potřebovali jsme je, tak přišli. A nejen za tento přístup, ale také za pracovní úsilí, empatii a schopnost upozadit sebe a své rodiny jim patří hluboký obdiv a velké poděkování.”

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: