Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Patologie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí vyšetřuje novým přístrojem

10.12.2020

Nový přístroj v hodnotě 200 tisíc korun, konkrétně manuální rotační mikrotom Accu-Cut SRM 200, získalo oddělení patologie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Slova patolog a patologie většina lidí často spojuje pouze s pitvami. Převážnou část pracovní doby však tráví patologové v laboratořích, kde zkoumají vzorky tkání živých lidí a diagnostikují je.

Investice do nového přístroje za více než 200 tisíc korun přinese vyšší komfort a bezpečnost práce pro personál. „Mikrotom je přístroj sloužící ke krájení vzorků tkání do podoby takzvaných histologických řezů, patří proto mezi klíčové vybavení laboratoře na oddělení patologie,“ vysvětlila vedoucí laborantka Mgr. Tereza Soukupová z valašskomeziříčské nemocnice s tím, že nový mikrotom nahradil již několik let používané zařízení stejného typu, které sloužilo na oddělení již 20 let. 

Na mikrotomu se vyšetřují zejména tkáně z gynekologických, urologických, gastroenterologických a chirurgických ambulancí a také tkáně pacientů z chirurgického oddělení. Oproti minulému, již zastaralejšímu typu, je nové vybavení bezpečnější a přinese vyšší komfort při práci, je také jednodušší na manipulaci a umožňuje vyšší rychlost řezání.

Patologie je základní diagnostický obor medicíny, který se dnes zabývá především zkoumáním vzorků nemocných tkání odebraných z těla živého pacienta, ze kterých se následně určuje diagnóza. Hlavním úkolem patologa je tedy správně stanovit diagnózu v naprosté většině pro živého pacienta, od něhož se získává tkáňový nebo cytologický vzorek prostřednictvím klinického lékaře, tedy chirurga, endoskopisty nebo internisty.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: