Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí se ponořila do vánoční atmosféry

21.12.2020

Co nejkrásnější Vánoce se snaží navzdory řádící koronavirové epidemii svým pacientům připravit personál Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. I když se zdravotníci snaží v tomto období propustit do domácí péče na svátky všechny, komu to zdravotní stav dovolí, budou Vánoce v nemocnici trávit i pacienti, kteří musí z důvodu své nemoci, či diagnózy být pod neustálým dozorem lékařů a sester. A tím spíše, pokud se jedná o pacienty, kteří leží na covidových jednotkách a odděleních.

Poslech koled, vánoční výzdoba, zdobení vánočních stromečků, to vše zpestřuje pacientům ve valašskomeziříčské nemocnici vrcholící advent a blížící se Vánoce. I když primárně pacienti Oddělení následné péče, či Interního oddělení zůstanou přes vánoční svátky v péči nemocničního personálu, nebudou ani oni ochuzeni o sváteční atmosféru. „Jedná se primárně o pacienty s dlouhodobými chronickými a vleklými problémy, či o rekonvalescenty po covidovém onemocnění, pacienty s akutními úrazy a frakturami, vyžadujícími klid na lůžku,“ říká ke skladbě pacientů hlavní sestra Mgr. Jana Pelikánová.

„Tito pacienti jsou hospitalizováni na následných lůžkách a tráví zde vánoční a často i novoroční dny. Snažíme se jim splnit přání, a především jim zprostředkovat spojení s rodinnými příslušníky prostřednictvím tabletů, a popovídat si s blízkými přes Skype. Tablety jsou k dispozici na obou odděleních následné péče a lze je zapůjčit v domluvenou hodinu i jinam na oddělení,“ doplňuje hlavní sestra Pelikánová. 

Kromě navození příjemné vánoční atmosféry na odděleních nebudou pacienti ochuzeni o tradiční štědrovečerní večeři. „Každý pacient, který není omezen dietou, dostane na oběd čočkovou polévku, nudlový nákyp s tvarohem a kompot. Na večeři se poté bude servírovat smažené rybí filé, bramborový salát a nebude taktéž chybět ani vánoční balíček s jablky, banánem, pomeranči, mandarinkami, kiwi, tatrankou, perníkem a džusem,“ dodává ke skladbě štědrovečerní tabule vedoucí stravovacího úseku Tomáš Jareš, DiS. Pacienti s dietou dostanou na oběd bramborovou polévku a taktéž nudlový nákyp s tvarohem. „Na večeři to poté bude rybí filé na kmíně s citronem, bramborovou kaší a meruňkovým kompotem. Ani pro tyto pacienty nebude chybět speciální vánoční balíček,“ doplňuje Tomáš Jareš, DiS. 

Čtyřnohá návštěva zpříjemnila advent

Adventní období v prosinci zpříjemnila pacientům Oddělení následné péče návštěva čtyřnohého canisterapeutického psa Belly a Arniky.  Dva pejsci se tak po delší době, za dodržení přísných hygienických opatření, opětovně ocitli na místech, která již důvěrně znají z dob před vypuknutím epidemie. Pod vedením canisterapeutky Blanky Hašové tak oba psi během své předvánoční návštěvy obcházeli pokoj po pokoji a pacientům rozdávali perníčky z košíku. Neskrývaná radost byla veliká, možnost pohladit si pejska a ležet s ním alespoň na chvíli v jedné posteli tak vykouzlila na tvářích mnohých velkou radost a slzičky štěstí. „Vzpomínky dokážou zahřát na duši. Zlomenou nohu zasádrujeme, chřipku vyléčíme, jen s duší to mnohdy neumíme. Potřebujeme dávky smíchu, úsměvů a pocitů, že nás někdo rád vidí, a to ten chlupáč dokáže. To je pro mě canisterapie, vykouzlit u nemocného úsměv na tváři, proto se na oddělení následné péče valašskomeziříčské nemocnice ráda vracím,“ říká canisterapeutka Blanka Hašová.

O přínosech canisterapie nemá jedinou pochybnost ani staniční sestra oddělení následné péče Petra Žákovská: „Vybavují se mi pacienti, kteří se rozmluvili při pohledu na tu němou tvář. Pacienti, kteří přestali myslet na bolest, jen aby si pejska pohladili. A to vše i nyní v předvánočním období je pro naše klienty velmi povzbudivé a prospěšné.“

„Za chvíli jsou tady Vánoce a jsem nesmírně ráda, že jsem si mohla alespoň touto formou připomenout svého vlastního psa,“ usmívá se pacientka Františka, která drží v ruce fotografii a ukazuje svého desetiletého jezevčíka, který na ní čeká doma s rodinou.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: