Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Chci udržet vysokou úroveň péče na našich interních odděleních, říká primářka interní odbornosti MUDr. Marie Černochová

31.5.2021

V Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí pracuje od roku 2005, tedy celou svou profesní kariéru. S krédem „kardiologie je moje srdcovka“ vstoupila od měsíce dubna do funkce primářky interní odbornosti dlouholetá lékařka interního oddělení a současně i členka dozorčí rady nemocnice, MUDr. Marie Černochová. Jak vnímá svou práci, čeho by chtěla docílit, co bylo pro ní nejtěžší v rámci covid pozitivních interních pacientů či jakým způsobem si od práce na chvíli odpočine?

Paní primářko, od dubna jste v čele interní odbornosti této nemocnice. S jakými vizemi jdete do této funkce?
Jednoduše řečeno -  udržet úroveň péče o interní pacienty na tak vysoké úrovni, jaká je dosud. A pokud možno posunout o stupínek výše. 

Interna je spektrem pacientů jedním největších oddělení nemocnice. Jaké na Vás čekají úkoly, které jste si vytyčila? 
V horizontu měsíců bych chtěla vrátit chod interního oddělení do doby „předcovidové“. Očekávám nárůst pacientů, kteří v době epidemie odkládali řešení svých zdravotních potíží a budou přicházet ve větším počtu a možná i více nemocní. V horizontu dalších let bych chtěla rozšířit spektrum péče o malé podobory interny jako například angiologie (obor vnitřního lékařství zabývající se diagnostikou a nechirurgickou terapií onemocnění krevních a lymfatických cév, pozn. red.) A také navázat těsnější spolupráci s praktickými lékaři a ambulantními specialisty, aby pacient věděl, kdo bude v jeho léčbě pokračovat v domácím prostředí. 

Na co budete chtít navázat po svém předchůdci?
Chci udržet vysokou úroveň péče na našem oddělení. 

Určitě je vaší výhodou znalost prostředí. Souhlasíte, že právě personál a spolupráce s pacienty je jednou z nejdůležitějších součástí úspěšné léčby? 
Zodpovědnost musí být samozřejmostí,  jak na straně personálu, tak na straně pacienta. Jde o jeho zdraví, jeho život.  Důležitým faktorem úspěchu léčby je pro mě komunikace s pacientem. Pokud člověk pochopí co mu je (svoji nemoc), potom pochopí, proč musí brát tyhle léky. Pak má zdraví ve svých rukou a my jsme jen průvodci a rádci. 

Máte v rámci interních oborů některý, který vás nejvíce zajímá a zaměřujete se na něj?
Je to kardiologie, to je moje srdcovka. 

Jaké jsou nejčastější diagnózy pacientů interního oddělení?
Možná vás to překvapí, ale nejčastěji je to celkové zhoršení stavu a různé infekce jako zápaly plic nebo močové infekce u starších osob. Krása interny je v různorodosti nemocí. Staráme se o pacienty s nemocemi srdce, plic, zažívacími problémy. Zjišťujeme, proč je člověk chudokrevný, nebo proč hubne a neprospívá. Interna je jako puzzle  - dostanete spoustu dílků = příznaků nemoci a musíte poskládat obrázek = diagnózu pacienta. To je to nejtěžší, přijít na to, co pacienta trápí. 

Jakou byste jako lékařka dala obecnou radu, jak nemocem předcházet?
Zdravý životní styl. To pro mě znamená, pestrá a pravidelná strava s omezením živočišných tuků a cukrů, pravidelný pohyb - minimálně 6000 kroků denně, lépe sportovat 2-3x týdně po dobu jedné hodiny, minimum alkoholu, nekouřit. A hlavně najít si čas na odpočinek a relaxaci.  

Jak Vaše oddělení reflektovala na onemocnění COVID-19? Co jste museli změnit a nastavit?
Bylo toho hodně. Ze 4 stanic se staly 2 oddělení covidové. K tomu přibylo další COVID oddělení, který vzniklo z dětského oddělení. Vážím si nasazení personálu na všech stanicích. Změnila se jim rychle a výrazně náplň práce. Za mě byla nejnáročnější psychická zátěž zdravotníků. Toto platí nejenom pro internu, ale pro celou nemocnici.

Jak byste charakterizovala typického pacienta, který byl na Vašem oddělení hospitalizován s koronavirem?
Typicky starší muž kolem 60-70 let s nějakou přidruženou nemocí -  vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, nemocné srdce atd. Nicméně o Vánocích jsme měli hospitalizovaného i třicátníka s těžkým průběhem. 

V čem vidíte zásadní rozdíl v rámci jednotlivých vln onemocnění COVID-19?
Podzimní vlna listopad/prosinec to byli spíše starší pacienti 70-80 let a mnohdy s více nemocemi. Na jaře to byli lidé 50-60let, kteří se předtím léčili např. jen s hypertenzí. Určitě se projevil pozitivní  účinek očkování v poklesu počtu starších nemocných. 

S jakým nejtěžším nebo nejkurióznějším případem jste se během své praxe setkala?
Doufám, že ten nejtěžší či nejkurióznější případ mě teprve čeká. Z poslední doby to byla záměrná otrava kofeinem, která bohužel skončila špatně. Tento člověk požil dávku kofeinu odpovídající vypití 1 250 šálkům espressa. 

Sloužíte i jako lékařka na rychlé záchranné službě, lze ještě najít nějaký čas vůbec pro sebe?
Směn mám jen několik. Práce na záchrance je krásná a náročná zároveň, protože nikdy nemáte dvakrát stejný výjezd a musíte spoléhat na sebe, své znalosti a svou posádku sanitky. Obohacuje mě to jak profesně tak i lidsky. 

Všiml jsem si, že vaším koníčkem je běh, zúčastnila jste se i maratonu v Aténách, je právě tato aktivita jistým „pročistěním“ hlavy od každodenních pracovních povinností?
Přesně jak říkáte, je to skvělý "útěk od čehokoliv".  Přesněji řečeno, při běhu a turistice si rovnám myšlenky a mnohdy mě napadají i různá řešení problémů, takže promyslím / pročistím hlavu a je mi dobře. 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: