Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V horku je nejdůležitější dodržovat pitný režim, říká primářka interny Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

21.7.2021

Letošní léto nadprůměrně často doprovází tropické teploty, vedro však neprospívá žádnému lidskému organismu, dokonce ani tomu nejzdravějšímu. Zvláštní pozor by však na sebe měli dávat lidé z rizikových skupin, tedy nemocní, děti a senioři.

„V horku je nejdůležitější dodržovat pitný režim, a to více než kdy jindy. Je důležité pít primárně neslazené nápoje, ovocné čaje a tekutiny, které jsou obohacené vitamíny. Lidé by se na sluníčku měli vyhýbat alkoholu a nápojům obsahující kofein,” říká na úvod primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, MUDr. Marie Černochová.

Je obecně známo, že dospělí by měli vypít 2-3 litry tekutin za den, děti pak podle věku a své váhy (například 2leté dítě 1-1,5litru). Pokud někdo z veřejnosti má potíže se zažívacím traktem, jsou šetrnější neperlivé vody.

Mezi základní rady pro horké slunné dny zní, že by se lidé neměli vystavovat přímému slunečnímu záření a to hlavně mezi jedenáctou hodinou až patnáctou hodinou. „Také by se lidé měli v tomto období vyvarovat přílišné fyzické zátěže. Tyto varování platí hlavně pro osoby, kteří se léčí se srdíčkem a seniory, kteří jsou náchylnější k různým kolapsovým stavům,” vysvětluje dále primářka.

Primárně našim babičkám a dědečkům mnohdy v dobré víře nedochází, že čelí sluníčku i při cestě na nákup, což může být zrádné. „Je potřeba si uvědomit, že ztrátu tekutin a zvýšení vnitřní teploty organismu může způsobit třeba i práce na zahrádce. Následně mám zkušenosti a vyjíždím jako lékařka k různým úpalům, úžehům a kolapsům z horka, právě proto, že lidé mnohdy nedbají pokynů pro jejich bezpečnost a zdraví,” říká MUDr. Marie Černochová s tím, že pokud jste tedy osobou trpící jakýmkoliv chronickým onemocněním, zvláště kardiovaskulárními chorobami, omezte procházky nebo je odložte na podvečer a večer. „Když už se v rizikových hodinách musíte pohybovat venku, nezapomeňte na sluneční brýle a pokrývku hlavy,” připomíná na závěr primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: