Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Mateřské mléko má pro dítě nenahraditelné výhody. Světový týden kojení si připomíná také Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

5.8.2021

„Chraňte kojení.“ Tak zní oficiální slogan letošního Světového týdne kojení, který tradičně připadá na první srpnový týden. Vyhlašuje ho každoročně organizace WAVA (World Aliance for Breastfeeding Action), aby upozornila, jak je kojení významnou devizou do života dítěte.

Novorozenecké sestry v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí maminky v kojení plně podporují. Učí je správné technice nebo je seznamují se základními fakty. Dodávají maminkám odvahu, aby se nevzdávaly a kojení předčasně neukončovaly. Po překonání prvotních obtíží, kojení mnohdy není již tak náročné. „Na kojení klademe u nás na oddělení velký význam, protože je právem dítěte i právem matky. Mateřské mléko je nutričně vyvážené a optimálně kryje požadavky dítěte. Je lehce stravitelné, a proto je dětský organismus efektivně využije. Kojení či krmení mateřským mlékem přináší celou řadu nenahraditelných výhod dítěti i matce. Jsou to výhody zdravotní, výživové, imunologické, vývojově psychologické, sociální a ekonomické,“ říká staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Bc. Hana Valuchová.

Nemocnice klade zároveň velký důraz na předporodní přípravu, kde zkušené odbornice tématu kojení věnují velký prostor a navíc mají rodičky možnost navštívit i bezplatnou přednášku s názvem Kouzlo kojení. Cílem je, aby před porodem měly maminky o kojení základní informace a po narození miminka se pak mohly naplno zaměřit na praktickou část.

„Mléko se plně přizpůsobuje potřebám dítěte, což je jedna z velkých výhod oproti mléku umělému. Pokud dítě pije málo, prsy začnou tvořit mléka méně, ale s vyšším obsahem tuku, aby byly potřeby dítěte plně uspokojeny. Stejně je tomu samozřejmě i naopak, pokud děťátko pije hodně, mateřské mléko je méně tučné, ale tvoří se ho více,“ vysvětluje primář novorozeneckého oddělení MUDr. Libor Slováček a dodává: „Pro matku není nic příjemnějšího než pozorovat, jak je dítě spokojené, jak prospívá a roste z jejího vlastního mléka. Rozhodně stojí za to překonat určité počáteční obtíže, aby se děj mohl plně a nerušeně rozvinout.

Kojící žena nemusí dodržovat žádnou speciální dietu, ale na některé složky jídelníčku je potřeba brát zřetel. Samozřejmě je to individuální a každá maminka musí vyzkoušet, co její dítě toleruje bez potíží a co mu již potíže působí. „Kojení by mělo být zahájeno co nejdříve po porodu, pokud to stav matky a dítěte dovoluje, ale není to alfou a omegou, aby se kojení rozběhlo. Mlezivo, následně mateřské mléko zajišťuje dítěti dostatek tekutin a živin. Dítě by mělo být kojené podle potřeby, bez omezování délky a frekvence. Tvorbu mateřského mléka lze zvýšit častým přikládáním a mimo jiné také dostatečným odpočinkem,“ doplňuje staniční sestra Bc. Hana Valuchová. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: