Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Lékaři Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí léči pacienty s hemoroidy šetrnou metodou RFITH již 10 let. Civilizační nemoc trápí až 70 procent dospělé populace

17.8.2021

Nejen pacientům z Valašského Meziříčí a blízkého okolí, ale z celé Moravy již deset let metodou RFITTH pomáhají od bolesti chirurgové z Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Valašskomeziříčská nemocnice se v červnu 2011 zařadila mezi dvě tuzemská pracoviště, která léčila hemoroidy metodou RFITTH. Odhaduje se, že hemoroidy trpí až 70 procent dospělé populace. Nejčastěji se hemoroidy objevují u pacientů ve věku 40 až 65 let. Důležitou roli hraje také například sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu.

Metoda RFITTH je charakteristická menší bolestivostí a kratší dobou léčení. „Výhodou je kromě minimálních pooperačních potíží, také mnohem kratší doba hospitalizace pacienta. Zatímco u klasické chirurgické léčby trvá doba rekonvalescence minimálně tři týdny, u této metody je pacient propouštěn domů hned druhý pooperační den,“ sdělil chirurg Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí MUDr. Tomáš Musil.

Metoda RFITTH spočívá v radiofrekvenční ablaci příslušné postižené cévní pleteně. „Při této metodě používáme radiofrekvenční generátor a speciální mikroelektrody, pomocí kterých v krátkodobé celkové anestezii provádíme uzavření cév uvnitř konečníku," upřesnil doktor Musil s tím, že výhodou léčby je krátkodobá hospitalizace a minimální pooperační obtíže pacienta. Pacient je propouštěn do domácí péče druhý pooperační den a výjimkou není ani okamžité zapojení do pracovního procesu. „Samotný zákrok trvá zhruba 10 minut,“ doplnil.

Hemoroidy jsou typickým onemocněním lidské populace. U zvířat se například vůbec nevyskytují. Lékaři je zařazují do skupiny civilizačních chorob, jelikož problémy často souvisejí s uspěchaným životním stylem a nezdravými stravovacími návyky. Důležitou roli hraje také například sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Odhaduje se, že hemoroidy trpí až 70 procent dospělé populace. Nejčastěji se hemoroidy objevují u pacientů ve věku 40 až 65 let. Výjimkou však nejsou ani mladí pacienti ve věkové skupině 20 až 30 let. Ženy v těhotenství a po porodu mohou trpět zhoršením hemoroidálních potíží i ve velmi mladém věku.

Existuje několik metod, jak onemocnění léčit. Dříve existovaly pouze chirurgické invazivní metody, při nichž jsou odstraněny postižené úseky sliznice konečníku s příslušnou cévou, nebo se kompletně odstraňuje část sliznice s přilehlými cévami. „Tyto metody jsou zatíženy pooperačně výraznou bolestivostí a otokem. Výjimkou nejsou ani pozdní komplikace ve smyslu zúžení konečníku. Doba léčení je přitom minimálně tři týdny," podotkl lékař valašskomeziříčské nemocnice s tím, že nyní jsou zaváděny do léčby již moderní invazivní metody, u nichž je pooperační průběh výrazně méně bolestivý a celková doba léčení je výrazně kratší. Jednou z nich je i metoda RFITTH.

Z dalších metod v současnosti prováděných na chirurgii Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí je  radikální miniinvazivní metoda staplerové resekce hemorhoidů dle Longa, která se hodí spíše pro vyšší stadia hemorhoidálního onemocnění a je zde prováděna vzhledem ke spektru hemorhoidálních nálezů zřejmě nejčastěji. „Z dalších miniinvazivních metod dále provádíme metodu ultrazvukem navigovaného opichu příslušné hemorhoidální cévy - tzv. metoda Dg HAL,“ uvedl MUDr. Tomáš Musil a dodal: „Léčení  hemorhoidálních obtíží na našem pracovišti má dlouhou tradici a je postaveno na kontinuitě vyšetření ambulantním chirurgem - proktologem, následném endoskopickém vyšetření endoskopujícím chirugem, který je současně  proktologem. Ten se v diagnostice a návrhu chirurgické léčby orientuje nejlépe, proto zvolí, pro pacienta nejvhodnější způsob léčby, postará se o její provedení a následně doléčení v gastroenterologické a proktologické ambulanci. Tento postup nám přijde z hlediska pacienta nejvýhodnější, protože je celým procesem vyšetřování, operace a další léčby veden jedním pracovištěm.”

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: