Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Lékaři v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí ošetří denně desítky letních úrazů. Za pouhé dva měsíce se sádrou odešlo z nemocnice přes 300 pacientů

6.9.2021

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí se každoročně v době letních prázdnin potýká se zvýšeným počtem ošetřených pacientů v souvislosti s úrazy. Významnou roli v tomto trendu hraje geografická poloha nemocnice v návaznosti na pobyt rodin, nebo dětských táborů v Beskydech v době prázdnin. Nejvíce letních úrazů je tradičně způsobeno upadnutím z kola nebo kolečkových bruslí, případně při procházkách po zdejších turistických atrakcích. S úrazy míří za zdravotníky i stále více cizinců.

„Pacienty ošetřujeme 24 hodin denně, nejčastěji se jedná o úrazy spojené s venkovní aktivitou. Primárně jde o lehčí a středně těžká zranění. Samotnou chirurgickou ambulancí projde denně zhruba stovka lidí jak s nově vzniklými potížemi, tak také v rámci kontroly již dříve zavedené léčby. Mezi poranění, která v letních měsících vedou, patří zlomeniny, vyvrtnuté kotníky, poškozené vazy v koleni, natažené nebo natržené svaly. První kroky většiny zraněných vedou přes naši ambulanci na rentgenové vyšetření,” říká staniční sestra chirurgické ambulance, Bc. Sylva Fojtášková, DiS.

Vzhledem k tomu, že v blízkém okolí se nachází i několik táborových kempů, kam jezdí děti z celé republiky, dochází k situacím, že právě děti patří k častým návštěvníkům ambulance, přičemž některé jsou přiváženy k ošetření i záchrannou službou. V mnoha případech se jedná o poranění hlavy, otřesy mozku a zlomeniny horních anebo dolních končetin. Četné jsou pak odřeniny, zhmožděniny, zlomeniny klíční kosti, či vykloubení ramenního kloubu. Velká část dětí je ošetřena ambulantně, bez nutnosti hospitalizace. 

„Velmi častými zraněními u dospělých jsou také hluboké řezné a sečné rány, ke kterým dochází při sekání dříví, či při práci na cirkulárce, která je na Valašsku tolik oblíbená. Mnohá poranění pak vyžadují chirurgické řešení na operačním sále a hospitalizaci. Lidé navštěvují chirurgickou ambulanci v letních měsících také v případech, kdy mají přisáté klíště a žádají o jeho odstranění,” pokračuje staniční sestra Bc. Fojtášková a doplňuje i konkrétní statistiku k množství úrazů: „Jen za dva prázdninové měsíce jsme na chirurgické ambulanci přiložili pacientům více jak 350 sádrových fixací.”

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: