Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Lékaři v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí ošetří denně desítky letních úrazů. Za pouhé dva měsíce se sádrou odešlo z nemocnice přes 300 pacientů

6.9.2021

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí se každoročně v době letních prázdnin potýká se zvýšeným počtem ošetřených pacientů v souvislosti s úrazy. Významnou roli v tomto trendu hraje geografická poloha nemocnice v návaznosti na pobyt rodin, nebo dětských táborů v Beskydech v době prázdnin. Nejvíce letních úrazů je tradičně způsobeno upadnutím z kola nebo kolečkových bruslí, případně při procházkách po zdejších turistických atrakcích. S úrazy míří za zdravotníky i stále více cizinců.

„Pacienty ošetřujeme 24 hodin denně, nejčastěji se jedná o úrazy spojené s venkovní aktivitou. Primárně jde o lehčí a středně těžká zranění. Samotnou chirurgickou ambulancí projde denně zhruba stovka lidí jak s nově vzniklými potížemi, tak také v rámci kontroly již dříve zavedené léčby. Mezi poranění, která v letních měsících vedou, patří zlomeniny, vyvrtnuté kotníky, poškozené vazy v koleni, natažené nebo natržené svaly. První kroky většiny zraněných vedou přes naši ambulanci na rentgenové vyšetření,” říká staniční sestra chirurgické ambulance, Bc. Sylva Fojtášková, DiS.

Vzhledem k tomu, že v blízkém okolí se nachází i několik táborových kempů, kam jezdí děti z celé republiky, dochází k situacím, že právě děti patří k častým návštěvníkům ambulance, přičemž některé jsou přiváženy k ošetření i záchrannou službou. V mnoha případech se jedná o poranění hlavy, otřesy mozku a zlomeniny horních anebo dolních končetin. Četné jsou pak odřeniny, zhmožděniny, zlomeniny klíční kosti, či vykloubení ramenního kloubu. Velká část dětí je ošetřena ambulantně, bez nutnosti hospitalizace. 

„Velmi častými zraněními u dospělých jsou také hluboké řezné a sečné rány, ke kterým dochází při sekání dříví, či při práci na cirkulárce, která je na Valašsku tolik oblíbená. Mnohá poranění pak vyžadují chirurgické řešení na operačním sále a hospitalizaci. Lidé navštěvují chirurgickou ambulanci v letních měsících také v případech, kdy mají přisáté klíště a žádají o jeho odstranění,” pokračuje staniční sestra Bc. Fojtášková a doplňuje i konkrétní statistiku k množství úrazů: „Jen za dva prázdninové měsíce jsme na chirurgické ambulanci přiložili pacientům více jak 350 sádrových fixací.”

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: