Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Výpočetní tomograf (CT) Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí objasnil obsah unikátního archeologického nálezu

15.9.2021

Jeden z nejcennějších archeologických nálezů v historii regionu Vsetínska zkoumají odborníci Muzea regionu Valašsko. Hliněný hrneček plný stříbrných pražských grošů ze 14. století odevzdal muž, který poklad objevil spolu s přáteli na procházce se psem v obci Ústí. Velkým pomocníkem k objasnění obsahu tohoto nálezu byla právě Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí a její výpočetní tomograf.

„Vzácný nález našla při procházce fenka Máša. Šlo o malou hliněnou nádobku, ze které vyčuhovaly mince. Byl jen pár centimetrů pod zemí. Hned bylo jasné, že půjde o nějaký starý poklad,” říká nálezce, který ihned tuto informaci nahlásil pracovníkovi Muzea regionu Valašsko.

Ze základní prohlídky vyplynulo, že ony vyčnívající mince jsou pražské groše z druhé poloviny 14. století. Než ale mohlo dojít na vyjmutí obsahu nádobky, bylo třeba provést několik dalších nezbytných úkonů. Poklad mimo jiné putoval i na CT „vyšetření“ do Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

„Potřebovali jsme vědět, co se skrývá pod horní vrstvou mincí, abychom mohli zvolit nejvhodnější a hlavně nejšetrnější způsob, jak vybrat obsah hrníčku,“ vysvětlil v tiskové zprávě Muzea regionu Valašsko jeho ředitel Ing. Tomáš Vitásek a dodal: „Tímto bych chtěl poděkovat za velmi vstřícný přístup společnosti AGEL, zejména pak paní primářce radiodiagnostického oddělení Radmile Hurské a vedoucímu radiologickému asistentovi Tomáši Tejklovi.“   

„Obrátili se na nás pracovníci Muzea regionu Valašsko s tím, zda bychom byli ochotni udělat rentgenové snímky daného nálezu s tím, že obsah hrníčku může obsahovat i jiný cenný archeologický materiál. Po rentgenových snímcích jsme provedli ještě i CT vyšetření obsahu hrníčku, kde bylo zřejmé, že daný nález je z plna naplněn mincemi. Snímky jsme následně předali daným odborným pracovníkům muzea,” říká vedoucí radiologický asistent Bc. Tomáš Tejkl.

Konzervátor muzea z nádobky postupně vyjmul 374 mincí a slepenec nejspíše 3 mincí, který prozatím nešel rozdělit. Ve všech případech šlo o stříbrné pražské groše různé ražby. Po ukončení všech potřebných rozborů si bude moci unikátní nález prohlédnout i veřejnost.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: