Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

„Jsem hrdá na to, že poskytujeme na oddělení kvalitní péči, kterou si miminka zaslouží,“ říká staniční sestra novorozeneckého oddělení Bc. Hana Valuchová

13.10.2021

Narození dítěte je pro každý pár jeden z nejsilnějších okamžiků v jejich životě. Během doby, než miminko přijde na svět, se mohou maminky v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí seznámit s bondingem, s nejnovějšími trendy v kojení i s péči o novorozence. Staniční sestra novorozeneckého oddělení Bc. Hana Valuchová v rozhovoru přibližuje, co vše může oddělení rodičkám a jejich doprovodu nabídnout z pohledu novorozeneckého oddělení. A že je z čeho vybírat

Můžete podrobněji rozvést, co příchozím rodičkám může Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí nabídnout?

Je toho mnoho, například bonding při spontanním porodu. Nově je možné, aby maminka u nás bondingovala i při právě probíhajícím plánovaném císařském řezu. Tatínkovi je v tomto případě umožněno doprovázet maminku na operační sál a být oběma na blízku. Vizity na pokojích jsou u nás samozřejmostí. Screeningová vyšetření novorozence jsou realizována v průběhu hospitalizace v celém svém rozsahu, pouze ve výjimečných případech se musí doplnit ambulantně. Snažíme se o maximální podporu kontaktu maminky s miminkem, pokud zdravotní stav obou tomu dovoluje. Pokud zdravotní stav dítěte vyžaduje nepřetržitý pobyt na novorozeneckém oddělení (dítě je umístěno v inkubátoru či na vyhřívaném lůžku), mamince umožňujeme dle provozu oddělení docházet za svým děťátkem i v čase, kdy zrovna nevychází kojení. Už zde se maminka postupně zaučuje do péče o něj. Naší novinkou je mimo jiné možnost přítomnosti maminky při všech vyšetřeních. Je možné, aby miminko doprovázela i na odběr „z patičky“ (screening vrozených metabolických vad). Tímto bych chtěla všechny maminky podpořit, nebojte se jít s miminkem na odběr. Miminko je během vaší přítomnosti mnohem klidnější, cítí, že jste mu nablízku, méně se bojí. V průběhu posledních dní jsme přijali do našich řad nové kvalifikované sestry. Díky tomuto kroku bude možné poskytovat ještě vyšší individuální péči pro matku a dítě. Nově se maminky mohou také těšit na laktační poradnu, kterou doufám již brzy otevřeme.

Z materiálního hlediska můžeme nabídnout profesionální velké nemocniční odsávačky, kojící polštáře, noční světýlka, monitory dechu (možnost i zápůjčky), kosmetiku a další. Máme zpracované veškeré potřebné informace o miminku, které jsou dostupné na každém pokoji a na našich webových stránkách (https://nemocnicevalasskemezirici.agel.cz/pracoviste/oddeleni/novorozenecke-odeleni.html)

Proč by měly maminky využít služeb valašskomeziříčské porodnice a přijít rodit právě zde?

Mou snahou a snahou celého týmu novorozeneckého oddělení je, poskytnout miminku a mamince péči, kterou si zaslouží, tj. péči kvalitní a profesionální. Dalším našim cílem je, aby péče byla zároveň co nejvíce přirozená a aby se přizpůsobila co nejvíce potřebám miminka a maminky. Myslím, že se nám to daří. Za poslední rok a půl naše oddělení ušlo velkou část cesty. Jsem na své sestry hrdá, že dokázaly bravurně zvládnout změny na oddělení i v této nelehké době. Těší mě, když přijde vícerodička, která tady před časem rodila a může tak sama posoudit změny k lepšímu. Úsměv na tváři je pro nás největším poděkováním. Děkujeme za něj.

Vystudovala jste dva obory, co rozhodlo o tom, že se budete dále naplno věnovat pouze miminkům a rodičkám?

Mým cílem bylo vždy stát se porodní asistentkou, věnovat se oboru porodnictví či neonatologie. Abych měla širší rozhled v medicíně a v ošetřovatelství, vystudovala jsem nejprve na Univerzitě Palackého v Olomouci bakalářský obor - Všeobecná sestra, poté následovalo studium mého vysněného oboru - Porodní asistentka, který jsem studovala na téže fakultě.

A co tedy rozhodlo, že se věnuji tomuto oboru? Shrnula bych to dvěma slovy - láska k oboru. Již jako malá holčička jsem snila jednou pracovat s miminky a s maminkami. Být jím pomocnicí a rádkyní. Je krásné, že se mi tento sen vyplnil. Toužím, aby se u nás všichni cítili jako doma, aby na pobyt v nemocnici s láskou vzpomínali. To je mé největší přání!

Jsem ráda, že je mně i mým kolegyním průběžně umožňováno navštěvovat i jiná novorozenecká pracoviště, zúčastňovat se konferencí či laktačních kurzů a sbírat tak nejnovější trendy v oboru.

Jak vypadá váš pracovní den? Můj pracovní den vypadá jako každý den sestry, kde navíc řeším provozní záležitosti. Snažím se, abych byla stále v kontaktu s oddělením. Jsem ráda, když mám přehled, když jsem součástí dění. Jak už jsem uvedla výše, zavedla jsem spoustu změn. Snažím se jít mým kolegyním příkladem, ukázat jim, že vše jde začlenit do praxe, že to „jde“.

Máte mezi maminkami nějaké „staré známé“, které u vás rodily už opakovaně?

Ano, máme mnoho maminek, které se k nám rády vrací a to nás obzvláště těší.

Na co jste na novorozeneckém oddělení hrdá?

Jsem hrdá na to, že poskytujeme kvalitní péči, kterou si miminka zaslouží! Jsem hrdá také na naše přístrojové vybavení, které umožňuje přijetí hraničně nezralých novorozenců (od 34. týdne těhotenství).

Můžete sdělit výsledky a jednotlivé kroky, které se Vám podařilo realizovat směrem k maminkám? Jednoznačně dotáhnutí bondingu do samého závěru, bonding při plánovaném císařském řezu,

přítomnost tatínků u plánovaného císařského řezu. Dále jako druhé vítězství považuji, že se otevřely dveře novorozeneckého oddělení více maminkám, že mohou doprovázet své miminko na všechna vyšetření, mohou skoro kdykoliv přijít na oddělení, když je jejich miminko na intenzivním lůžku, ne jen na kojení, mohou si miminko přebalit, pomazlit se s ním. Také jsem ráda, že každá maminka má možnost použít ke stimulaci kojení (či odsávaní) profesionální odsávačku. Těší mě, že se povedlo druhou odsávačku dovybavit novou dvou programovou kartou. Mám radost, že jsem dala „do kupy“ všechny informace pro maminky (letáky na web, edukace na pokojích, informovaný souhlas bonding). Myslím si, že dělá radost nejen mně, ale i ostatním, nová statistická tabule na oddělení, u které se rodiče se svým miminkem rádi fotí. Jsem dále ráda, že každá maminka má možnost použít ke kojení kojící polštář. V neposlední řadě mě těší, že se podařilo zvýšit bezpečí miminek při nezralosti, ATB léčbě (např. nové zajišťování žíly při kapací infuzi).

Udržujete s rodiči kontakt i poté, co odejdou z nemocnice? Kontakt jako takový neudržujeme, ale doufám, že se to brzy změní. Jak už jsem se zmínila výše, plánuji v dohledné době otevřít laktační poradnu, do které budou moci přijít maminky, které u nás porodily a potřebují pomoci s kojením i nadále.

Jednou z nabídek pro rodiče je i bonding - mohla byste nám popsat, co přesně bonding znamená? Slovo bonding znamená vazba, připoutání. Je to tedy proces, kterým se miminko ihned po porodu k mamince (či tatínkovi) citově naváže. Dítě je dáno nahé na jejich tělo. Má řadu výhod jak pro maminku (tatínka), či miminko. Jednoznačně, pokud to jde, bonding po porodu doporučuji, je to krásné sbližování.

Kdy lze navázání pouta mezi matkou a dítětem sledovat? Každý to cítíme jinak. Záleží na okolnostech. Například rodiče, kteří zažili porod svého prvního dítěte, kde bonding z jakéhokoliv důvodu realizován nebyl a následně se jim s odstupem času narodilo druhé dítko, kde bonding realizován již byl, tak ve značném počtu tvrdí, že cítí větší citové napojení se svým druhým dítětem než s prvním.

Co bonding přináší?

Co se týče dítěte, tak Zažívá ihned po porodu existenciální pocit bezpeční, méně pláče. Lépe se mu stabilizuje dýchání, rychleji se upravuje pulz. Jeho termoregulace je stabilnější. Jeho kůže je od plodové vody, která má stejnou vůni a chuť jako matčiny bradavky, což má tu výhodu, že se následně ještě více podpoří snadnější přisátí k prsu, zvyšuje se tak úspěšnost kojení. Snadněji se přisaje k prsu díky těsnějšímu kontaktu. Rychleji si ukládá do paměti obraz tváře matky či otce. Je ihned osídleno bakteriemi matky či otce, vytváří se jeho mikrobiom podobný s matčiným.

V případě matky se jedná o lepší navázanost na své dítě. Lépe se vyrovnává s poporodními bolestmi, s poporodním traumatem. Lépe hodnotí průběh celého porodu. Snadněji chápe příčiny pláče u svého dítěte. Rychleji nastupuje kojení, lépe a déle kojí. Lépe se vyrovnává se stresem, který s sebou péče o dítě přináší.

Kolik dětí se u vás v porodnici průměrně narodí? V naší porodnici se ročně narodí okolo 850 dětí. Tímto bych chtěla na závěr poděkovat všem rodičům, kteří našich služeb využili.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: