Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nové analyzátory na oddělení klinické biochemie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí umí zpracovat denně tisíce vzorků

2.3.2022

Oddělení klinické biochemie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí má ve svém portfoliu dva nové přístroje v rámci biochemické části laboratoře. Výměna byla realizována za plného provozu při pravidelné obměně zdravotnické techniky. Za rok 2021 bylo vyšetřeno v laboratoři téměř 85 000 pacientů.

„Z prostorových důvodů bylo nejprve nutné vystěhovat původní přístroje, následně nainstalovat nové tak, aby bylo možné zachovat průběžnou distribuci laboratorních výsledků jednotlivým oddělením,”říká k zajištění plynulé logistiky manažer laboratoří Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Ing. Jaroslav Mikeš.

Základním pilířem nového laboratorního vybavení je modulární systém Cobas 6000. Skládá se z biochemického a imunochemického modulu, které jsou vybaveny transportním systémem. Ty umožňují nepřetržité vkládání a vykládání až 150 vzorků najednou a obsahují port vyhrazený pro statimové analýzy. Ve všech případech jde o velmi výkonné systémy.

„Jednotka s jednoduchým ovládáním dokáže zpracovat až 600 vzorků za hodinu. Velkou výhodou je, že kromě této biochemické linky byl také nainstalován samostatný biochemický a imunochemický analyzátor,” doplňuje výčet nové techniky Ing. Jaroslav Mikeš s tím, že v současné době tedy může laboratoř v případě poruchy využít přístroj druhý. „Také se podařilo dokončit bezporuchovou komunikaci přístrojů s laboratorním informačním systémem,” dodává.

Nové přístroje se používají k vyšetření krve, moče a ostatních tělních tekutin. „V laboratoři se zpracovávají vzorky od pacientů z nemocnice, ale i od ambulantních lékařů. Denně projde laboratoří více než 400 zkumavek odebrané krve a moče,” říká Mgr. Hana Skřičíková, vedoucí zdravotnický laborant valašskomeziříčské nemocnice.

Analyzátory provádějí základní biochemická vyšetření, jako jsou jaterní testy, enzymy, lipidové spektrum, parametry anémie a metabolity. „Další modul je pro imunologické analýzy, mezi které patří například stanovení hladiny nádorových a srdečních markerů, vitamínů a hormonů. Díky novým přístrojům se celkově zrychlil proces vyšetření. Laboranti připraví do přístroje zkumavky se vzorky, každá zkumavka je opatřena čárovým kódem. Po načtení čárového kódu jsou vzorky měřeny v jednotlivých modulech podle požadovaných vyšetření,” uzavírá výhody Mgr. Hana Skřičíková.

Oddělení klinické biochemie je součástí nemocničního komplementu a provádí biochemická a hematologická vyšetření pro pracoviště nemocnice i pro ambulance praktických lékařů a specialistů. V součinnosti s dalšími laboratorními pracovišti skupiny AGEL pokrývá kompletní spektrum laboratorní medicíny.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: