Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Stovky výšlapů v tuzemsku i v zahraničí, setkání s medvědem i pokousání liškou. „Pokořit ale nejvyšší horu Severní Afriky je pro mě zatím nejvíce,“ říká sanitář chirurgické ambulance Zbyněk Urban

15.3.2022

Zbyněk Urban pracuje v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí od roku 2018 na pozici sanitáře chirurgické ambulance a centrálních operačních sálů. Přestože jsou jeho pracovní činnosti náročné, oddechnout po své službě dokáže jen málokdy. Jeho velkou zálibou je totiž vysokohorská turistika a nově také otužování. Jak dokáže skloubit svou práci v nemocnici společně se svými koníčky?

„Své výšlapy plánuji jak před noční směnou, tak i pochopitelně po ní. Každé kopce v okolí mají své kouzlo a jsou něčím jedinečné. K časovým možnostem však zmíním primárně Beskydy a Vysoké Tatry,” vyjmenovává na úvod své nejčastější cíle sympatický sanitář Zbyněk Urban, který k aktivní turistice přesvědčil již několik svých kolegů z ambulance.

Kvůli pracovním směnám si své výšlapy vždy předem plánuje a pokud chce Zbyněk vyrazit do vzdálenějších lokalit na delší čas, musí si vzít dovolenou. „V loňském roce jsem navštívil mimo jiné Triglav a Hoher Dachstein a pevně věřím, že letos se posunu zase o něco výše,” říká mladý muž o svých nejbližších plánech. Jak často tedy vyráží na své cesty, kde mu mnohdy svou společnost dělají v lesích pouze stopy šelem v blátě či sněhu? „Snažím se chodit každé volno a snažím se ignorovat počasí,” říká jednoznačně svou motivaci sanitář chirurgické ambulance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, jehož hlavní pracovní náplní je přikládání sádrových obvazů nebo cirkulárních sáder. Také poskytuje asistenci personálu na ambulanci při šití, zajišťuje transport pacientů na vyšetření a je i nedílnou součástí operačního týmu v rámci přípravy pacienta přímo na sále. „Jen za loňský rok jsem byl na Lysé hoře více než padesátkrát a stejně tak i na Velkém Javorníku,” doplňuje Zbyněk Urban své obdivuhodné volnočasové aktivity, u kterých si dokonale vyčistí hlavu od pracovních povinností.

Jaké pohoří má tedy Zbyněk Urban nejraději? „Určitě nejvíce Beskydy, Javorníky, Jeseníky, Tatry, Fatru, Alpy, Dolomity. Mám rád všechny hory, kde se cítím svobodně,” říká sanitář, který svým kolegům a kolegyním dokáže vyprávět o svých zážitcích a o lásce k turistice celé hodiny.

Zbyňka Urbana velmi uchvátily právě Vysoké Tatry, které, jak říká s oblibou, prošel křížem krážem každou značenou trasou. Mnoho míst ale sanitář zdolal v nejvyšším slovenské pohoří i na „vlastní pěst“. Není překvapením, že dlouhodobé pobyty v otevřené přírodě ve dne i v noci, ve vysoké nadmořské výšce, zákonitě přinesly nějaké zajímavé příběhy. „Ano, historek mám spousty, třeba setkání s medvědem, nebo setkání s podivnými beduíny směřující soumrakem. Zažil jsem i bílou tmu, kdy člověk ztratí orientaci během krátké chvíle. Ale mohu s úsměvem říci jeden nezapomenutelný zážitek. Jednou nás při noclehu pod širákem ve Starém Smokovci v Tatrách pokousala s bratrem liška. Strávili jsme následně 4 dny na infekčním oddělení a paní primářka nás pak překřtila na „Liščí bratry“,” dodává s úsměvem Zbyněk Urban.

Co ale považuje zatím za svůj největší zážitek v rámci vysokohorské turistiky? Jednoznačně pohoří Velký Atlas v Maroku, kde jsme vylezli na jeho nejvyšší kopec Džabal Tubkal. Je to nejvyšší hora Severní Afriky a druhá nejvyšší hora celého černého kontinentu,” říká hrdě sanitář Zbyněk, který dodává, že je potřeba se na každou takovou cestu dobře připravit nejen materiálně, ale i fyzicky, čemuž mu pomohly právě stovky výšlapů v tuzemsku či zahraničí. A jaké má Zbyněk plány do budoucna? „Chci se dostat ještě výše. Člověku nesmí chybět láska k přírodě, pohybu a vytrvalost,” má jasno oblíbený sanitář valašskomeziříčské nemocnice, jehož další velkou zálibou se stalo otužování.

„Nepodléhám módním trendům, ale musím přiznat, že tomuto jsem podlehl. Chtěl jsem otužování zkusit již dávno, ale teprve v uplynulém roce jsem měl možnost jej vyzkoušet a s nadšením pokračuji. Pokud nemohu na hory, otužování je dobrá alternativa. Nejlepší je však skloubit obě aktivity dohromady. Koupel v Satinských vodopádech po vycházce na Lysou horu je skvělé zpestření,” uzavírá výčet svých aktivit Zbyněk Urban, který je pro mnohé zaměstnance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí určitým vzorem a dobrým příkladem, jak si upevnit své zdraví

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: