Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Pacientům na interním příjmu Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí slouží nový elektrokardiograf (EKG). Ročně na něm zdravotníci provedou tisíce vyšetření

3.6.2022

Interní příjem Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí má ve svém portfoliu nové 12ti kanálové EKG s tiskem na formát A4. Jedná se o profesionální elektrokardiograf, který právě na interní ambulanci plní nezastupitelnou roli ve vyšetření pacientů se srdečními potížemi.

„Nově pořízený elektrokardiograf (EKG) na interním příjmu je snadno ovladatelný a přenosný, což uvítal zejména náš zdravotnický personál. Naše ambulance poskytuje péči pacientům v rámci interní odbornosti, EKG nám napomáhá k rychlejší diagnostice nemoci a následné léčby,” říká Ludmila Perutková, staniční sestra interního příjmu Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Monitorování EKG slouží ke sledování pacientů, kteří trpí poruchami srdečního rytmu. „Nejčastěji se využívá k posouzení příčin bolestí na hrudi, dušnosti, závratí, pocitů bušení srdce apod. Může také odhalit zvětšení srdečních oddílů. Při vyšetření, které trvá jen malou chvíli, leží pacient na lůžku na zádech s obnaženou horní polovinou těla a kotníky. Pacient má na hrudníku nalepeny elektrody, které jsou napojeny na monitorovací systém,” dodává primářka interní odbornosti MUDr. Marie Černochová.

EKG je přístroj, který citlivě snímá elektrickou aktivitu srdce v čase. Pomocí vodičů, které jsou připevněné na hrudníku a končetinách, vyhodnocuje elektrické změny na srdci. Výsledek je obvykle zaznamenáván na speciální papír jako takzvaná EKG křivka. Tu potom lékař zhodnotí a podle ní může posuzovat srdeční funkci. Pomocí přístroje jde o velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému je dokonalý přehled o elektrické aktivitě srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se šíří až na povrch těla, kde ho lze snímat EKG. Pokud někde v srdci dojde ke změně elektrické aktivity, může jít o nemoc.

Ročně se provede na interním příjmu Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí či na následné pohotovosti přibližně 12 000 EKG vyšetření.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: