Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V současných teplotách je nejdůležitější dodržovat pitný režim, říká primářka MUDr. Marie Černochová z Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

25.7.2022

Již několikátý den po sobě zažíváme tropické teploty, které jsou však velkou zátěží pro lidský organismus, dokonce i pro ten nejzdravější. „Zvláštní pozor by však na sebe měli dávat lidé z rizikových skupin, tedy nemocní, děti a senioři,” říká na úvod primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, MUDr. Marie Černochová.

Mezi nejčastější příčiny kolapsů patří právě nedodržování pitného režimu, dále pak nadměrná fyzická aktivita nepřiměřená věku a zdravotnímu stavu, či nevhodné oblečení i dlouhý pobyt na přímém slunci bez pokrývky hlavy. „V horku je nejdůležitější dodržovat pravidelný pitný režim, a to více než kdy jindy. Je důležité pít primárně neslazené nápoje, ovocné čaje a tekutiny, které jsou obohacené vitamíny. Lidé by se na sluníčku měli vyhýbat alkoholu a nápojům obsahující kofein,” říká primářka MUDr. Marie Černochová.

Mezi základní rady pro horké slunné dny zní, že by se lidé neměli vystavovat přímému slunečnímu záření a to hlavně mezi jedenáctou až patnáctou hodinou. Také by se lidé měli v tomto období vyvarovat přílišné fyzické zátěži. „Tato varování platí hlavně pro osoby, které se léčí se srdíčkem a seniory, kteří jsou náchylnější k různým kolapsovým stavům,” vysvětluje primářka Černochová a dodává, že nejvíce lidí s kolapsy je ve vyšším věku. Ve vedrech přibývá ale i dalších obtíží, které souvisejí s vedry - více je dechových potíží, bolestí na hrudi a záchvatovitých stavu, například závratí.

„Primárně našim babičkám a dědečkům mnohdy v dobré víře nedochází, že čelí sluníčku i při cestě na nákup, což může být zrádné. Je potřeba si uvědomit, že ztrátu tekutin a zvýšení vnitřní teploty organismu může způsobit třeba i práce na zahrádce. Následně mám zkušenosti a vyjíždím jako lékařka rychlé záchranné služby k různým úpalům, úžehům a kolapsům, právě proto, že lidé mnohdy nedbají pokynů pro jejich bezpečnost a zdraví,” pokračuje primářka.

Pokud tedy osoby trpí chronickým onemocněním dýchacích cest či kardiovaskulárními chorobami, měly by omezit procházky nebo je odložit na podvečer a večer. Místnosti je vhodné větrat večer, v noci a časně ráno, kdy je vzduch chladnější. Není dobré zvyšovat teplotu v bytě vařením a používáním trouby. Naopak pomáhá zastínit okna závěsy a žaluziemi.

„Když už se v rizikových hodinách musíte pohybovat venku, nezapomeňte na sluneční brýle a pokrývku hlavy,” uzavírá primářka MUDr. Marie Černochová z Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: