Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí obhájila certifikát kvality a bezpečí poskytovaných služeb

3.10.2022

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí prošla již šestým náročným kontrolním externím auditem zástupců Spojené akreditační komise ČR a obhájila certifikát kvality bezpečí poskytovaných služeb na další tříleté období do září roku 2025. Toto ocenění nemocnice poprvé získala již v roce 2007, následně poté v roce 2010, 2013, 2016, 2019. Certifikát je platný na tříleté období.

„Zdravotnické audity kvality se zaměřují na prověření nastavených procesů a jejich dodržování v praxi při poskytování lékařské a ošetřovatelské péče. Auditoři prověřují návaznost, bezpečnost a kvalitu poskytované péče. V nemocnici jsou zavedeny standardizované postupy a procesy od přijetí pacienta, přes léčebně diagnostickou a ošetřovatelskou péči, až po ukončení hospitalizace,“ říká hlavní sestra Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Mgr. Jana Pelikánová.

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí tak splnila požadovaná kritéria pro řízení a kontinuální zvyšování kvality dle nastavených národních akreditačních standardů. Současně také splnila požadavky všech minimálních hodnotících standardů řízení kvality a bezpečí v souladu s ustanovením § 105 zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování a s vyhláškou č. 102 / 2012 Sb. o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče. Jedná se o významnou známku kvality poskytované péče o pacienty, zaměstnance a bezpečného pracoviště.

Akreditační šetření probíhalo v nemocnici intenzivně po dobu dvou dnů. Během této doby provedli externí auditoři ve složení lékař, všeobecná sestra a auditor technických částí provozu, pohovory jak s managementem nemocnice, tak se zástupci jednotlivých odborností. Auditoři navštěvovali lůžková oddělení, ambulance, operační sály, ale i doprovodné provozy, které k péči o pacienta patří – například stravovací provoz nebo technické zázemí nemocnice.

„Získání certifikátu Spojené akreditační komise je kontinuální proces, který ukazuje, jak jsou dlouhodobě dodržovány a kontrolovány postupy, které jsou v nemocnici nastaveny. Akreditace SAK, která je v ČR zcela dobrovolná, se vydává na základě splnění 97 standardů, což je mnohem více než legislativně předepsaných 17 standardů,” říká Michal Václav, DiS., marketingový a organizační pracovník kvality.

„Zdravotnické zařízení musí při šetření prokázat, že řízení kvality v tříletém období mezi akreditačními šetřeními je funkční a účelné, přičemž předkládá konkrétní měřitelné výsledky průběžně sledovaných parametrů kvality,“ doplňuje manažer kvality nemocnice Mgr. Radomír Petr.

„Přípravy na externí hodnocení kvality poskytované péče byly náročné a obhajobou reakreditace naše úsilí o kvalitu poskytovaných služeb směrem k pacientům nekončí, ale naopak nás zavazuje k dalšímu zlepšování. Velké poděkování patří zajisté všem zaměstnancům nemocnice, neboť akreditační příprava je týmová práce, která vyžaduje mnohdy maximální úsilí a trpělivost k naplnění všech požadovaných standardů. I vzhledem k tomu, že poslední dva roky se nemocnice a její personál intenzivně věnoval pacientům s onemocněním Covid-19, je pro nás výsledek hodnocení šetření externími auditory velmi potěšující,” doplňuje předseda představenstva MUDr. Milan Leckéši.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: