Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Potrubní pošta v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí přepraví biologický materiál rychlostí 5 metrů za vteřinu

11.10.2022

Potrubní pošta je dlouhodobě velkým pomocníkem zdravotnického personálu ve valašskomeziříčské nemocnici. V současné době zde fungují čtyři stanice pro vkládání patron se vzorky, což značně zrychluje přepravu biologického materiálu k laboratorním vyšetřením. V Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí přepraví potrubní pošta denně až 100 transportů.

Celková délka potrubí je 300 metrů a systém funguje od roku 2006. „Tímto způsobem je v prostorách budovy nemocnice přepravován především biologický materiál, jako je krev a moč společně se žádankami, které musí být zvlášť odděleny. Vše se děje pomocí pouzder, kdy personál jen vloží vyšetřovaný vzorek s žádankou do příslušné patrony, která pak rozvodem dorazí přímo na naše pracoviště klinické biochemie,” říká Ing. Jaroslav Mikeš, Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí a dodává, že potrubní poštu lze využít jak z lůžkového oddělení, tak i z ambulance. „Vše funguje na principu proudícího vzduchu, díky výhybkám se pak rozvětvuje do jednotlivých částí budov nemocnice. Rychlost přepravy patrony je 5 až 6 metrů za vteřinu,” doplňuje Ing. Mikeš.

Potrubní pošta není hlučná a možnost poslat vzorky je z chodeb před odděleními či ambulancemi. „Personál tedy nemusí chodit vzdáleně k nám do laboratoře. Průhledná válcovitá nádoba pak dopadá do vystlaného koše, kde jej ihned přebírá sloužící zdravotnický laborant,” vysvětluje dále manažer laboratoří princip fungování pošty.

Pokud se některá patrona při své cestě „zatoulá“ a nedorazí na určené místo, systém ji dokáže rychle nalézt a umožní její opětovné odeslání. „Především zkumavky s krví se k nám musí dostat co nejrychleji, aby nedošlo ke sražení. Naše laborantky pak zajistí požadované vyšetření a hodnoty daného pacienta se následně promítnou v nemocničním informačním systému,” dodává Mgr. Hana Skřičíková, vedoucí zdravotnická laborantka Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí s tím, že nejdelší trasa do laboratoře vede v nemocnici z nové polikliniky, kde se nachází odběrová místnost pro pacienty. „Například na chirurgické ambulanci či interním příjmu a pohotovosti je potrubní pošta doslova nutností, vzhledem ke skladbě pacientů, kteří přichází s akutními zdravotními potížemi k vyšetření. Je to velký pomocník, který ušetří čas,” říká na závěr Mgr. Hana Skřičíková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: