Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Ročně provedeme téměř 4 000 anesteziologických výkonů, říká staniční sestra anestezie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

11.11.2022

Práce anesteziologické sestry je velmi rozmanitá. Pracovní den staniční sestry anestezie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Marcely Foltýnkové začíná o poznání dříve než operační program. Zodpovědnost za dostatek materiálu, připravenost pracovního prostředí a také za funkčnost přístrojového vybavení jednotlivých sálů – to jsou důležité aspekty, bez kterých by pacient nemohl být navezen na operační sál. Staniční sestra se rozpovídala nejen o tom, jak se pacient na anestezii připravuje.

Co v rámci anesteziologické ambulance absolvuje pacient předtím, než vůbec může jít na operační sál?

V rámci naší ambulance pacient absolvuje vyšetření doporučená anesteziologem. Liší se z pohledu věku, operačního výkonu, případně přidružených onemocnění. Do naší ambulance zasílá pacienta většinou lékař z odborné ambulance, jako jsou gynekologie, urologie, chirurgie nebo gastroenterologie. Také máme pediatrické pacienty. Se žádankou přichází k objednání za naší sestrou, která mu dle data operačního výkonu dá termín k vyšetření v naši ambulanci s poučením o lačnosti před krevními testy.

U starších pacientů připomíná brýle a seznam léků, které užívá a doporučí přibalit svačinku. V den vyšetření přichází pacient na objednaný čas, dostane žádanku ke krevním odběrům a po jeho absolvování se vrací zpět do ambulance, kde mu naše sestry změří tlak, natočí EKG nebo pacienta pošlou na rentgen plic. Dále vedou pohovor v rámci poučení před anesteziologickým výkonem, kompletují dokumentaci. Při odchodu do čekárny dostává pacient k přečtení informované souhlasy, vyplní anesteziologický dotazník a čeká na vyšetření lékařem. V tuto chvíli si může pacient připravit dotazy pro anesteziologa. Po obdržení krevních výsledků se pacienta ujímá lékař. Provede nezbytná vyšetření, kontroluje výsledky krevních testů a nabídne pacientovi vhodný způsob anestezie.

Je informovaný souhlas s výkonem již podepisován přímo v ambulanci nebo se následně předává až po přijetí na oddělení?

Informovaný souhlas je po řádném vysvětlení lékaře pacientovi podepisován již v ambulanci. U operačních výkonů, kde je možno použít více druhů anestezie, je s navrhovanými možnostmi blíže seznámen a konečné rozhodnutí je na pacientovi. Také má možnost podepsat oba souhlasy a rozhodnout se ráno v den operace.

Je pacient dotazován i na předchozí anestezie?

Anesteziolog se vždy v rámci vyšetření dotazuje na předchozí anestezie a tento dotaz máme zahrnut i v anesteziologickém dotazníku, který je nedílnou součástí naší dokumentace.

Kolik anestezií provedete ročně v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí?

V naší nemocnici provádíme okolo 3 500 anesteziologických výkonů ročně. Pokud započítáme i kontinuální analgezie po větších operačních výkonech či císařských řezech, dostaneme se až k číslu cca 4 000. Samozřejmě v „covidovém“ období byla tato čísla nižší. Vždy však všem pacientům doporučujeme, aby se snažili být klidní a v dobré psychické pohodě. Není třeba se ničeho bát. Na operačním sále na máme tým odborníků.

U kterých typů operací se pacient neuspává, ale pouze znecitliví část těla?

Je u nás výhodou, že využíváme regionální metody u operačních výkonů na horních a dolních končetinách. Je to velký benefit pro pacienta i v rámci pooperační analgezie. Ale současně je pacient poučen a podepisuje i souhlas s celkovou anestezii. Spinální či epidurální anestezie má také své nezastupitelné místo. Taktéž v informovaném souhlase se spinální anestezii máme uvedeno, že je možný přechod na celkovou anestezii. V případě „nenasednutí“ požadované anestezie.

Jaké existují způsoby znecitlivění na zdejším pracovišti?

Na našem pracovišti poskytujeme anestezii celkovou, spinální, epidurální (císařské řezy), periferní nervové blokády a místní lokální anestezii (infiltrační - zde možno uvést Bierovu anestezii – IVRA)

Který typ anestezie je pro pacienta vhodnější? Mohou o jeho výběru sami rozhodnout?

O vhodnosti anestezie pro jednotlivého pacienta rozhoduje anesteziolog po předchozím pohovoru s ohledem na druh a rozsah výkonu, výsledky krevních testů a celkový stav pacienta.

Jaká je již konkrétní příprava pacient před výkonem na operačním sále?

Pacient je přijat v den operace ráno nebo den před výkonem. Kvůli anestezii je třeba, aby pacient dbal na poučení z anesteziologické ambulance: být lačný, kdy se snižuje riziko zvracení a aspirace (v den operačního výkonu se vyhnout kouření cigaret, šest hodin před výkonem nejíst a dvě hodiny před výkonem nepřijímat tekutiny), podání premedikace před operačním výkonem, je velice důležité odložit z dutiny ústní snímatelné protézy, rovnátka, můstky, hrozí uvolnění a následná aspirace, také uvolněný zub je třeba hlásit, mohou nastat komplikace například při intubaci, vypadnutí a opět následná aspirace. Před odjezdem na sál  musí pacient odložit šperky, piercingy, brýle nebo čočky.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: