Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Když selže dieta, může morbidně obézním lidem pomoci chirurgická léčba

18.1.2023

Pomůže mi s hubnutím operace? Tyto otázky dostávají nejen aktuálně, v době novoročních předsevzetí, odborníci z bariatrické ambulance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí velmi často. Extrémní rozměry i hmotnost u morbidně obézních pacientů vyžadují mnohdy speciální vybavení a téměř vždy speciální zacházení. Ve Zlínském kraji a na Valašsku takovým lidem dokážou pomoci v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí.

Lékaři upozorňují, že v Česku má problém s nadbytečnými kilogramy už 52 procent populace starší 18 let. Větší procento obézních je mezi ženami, ale muži mají mezi sebou zase více jedinců s nadváhou, která je předstupněm obezity. Chirurgická léčba obezity bývá navržena u pacientů zpravidla s vysokým stupněm obezity a nastupuje především tehdy, kdy opakovaně selhala léčba pomocí léků, diet a úpravy životního stylu. "Operace se nedělá proto, aby byl člověk hezký a štíhlý, ale kvůli rizikům zdravotních komplikací, které se k obezitě vážou. Jde o vážnou nemoc, která může postiženému přivodit vážné zdravotní komplikace, jakožto infarkt či mozkovou mrtvici," říká primář chirurgie a lékař bariatrické ambulance MUDr. Aleš Bařinka.

Každý rok přivítají zdravotníci v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí prostřednictvím bariatrické ambulance na 300 osob s jakoukoliv formou obezity. Ti, kteří splní požadované podmínky pro operaci v rámci svého zdravotního stavu, se následně dostávají až na operační sál. Pro potřebu těchto zákroků má valašskomeziříčská nemocnice speciální stůl s nosností až 400 kg.

V Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí se chirurgickou léčbou obezity zabývají od roku 2005. „Zpočátku jsme prováděli pouze laparoskopickou adjustabilní bandáž žaludku, při které se žaludek přiškrtí silikonovou manžetou do tvaru přesýpacích hodin s možností ovlivňovat průměr manžety. K dalším operačním možnostem léčby je tubulizace žaludku. Operace spočívá ve výrazném zmenšení žaludku a provádí se rovněž laparoskopickou metodou," říká primář Aleš Bařinka s tím, že nyní v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí přistupují i k bypassovým výkonům, které jsou pro operační tým i pacienta náročnější. "Výkon nevratně vede ke zmenšení žaludku a změně napojení tenkého střeva na žaludek, které omezí vstřebávání živin. Jde o složitější zákrok, ale s dlouhodobějším efektem," doplňuje primář, který operace touto metodou provádí. Samotná operace touto metodou trvá zhruba dvě hodiny a po zákroku je nutná hospitalizace pacienta na pět až sedm dní. Poté následuje zvláštní dietní režim.

Bariatrická ambulance se nachází v přízemí staré polikliniky, v prostorách chirurgické ambulance a je k dispozici pacientům každé pondělí od 12.30 - 15.00 hodin. Je nutné se objednat předem na telefonu 571 758 343, nebo 349.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: