Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Porodní asistentka Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí nabízí budoucím rodičkám novinku v podobě gravidjógy

13.2.2023

Lékaři a porodní asistentky na gynekologicko-porodním oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí se snaží budoucím maminkám nabídnout to nejlepší. Proto se průběžně vzdělávají a učí se novinky a trendy v aktuálním porodnictví. Cvičení pro těhotné, které probíhá každé pondělí v prostorách tělocvičny rehabilitace pod vedením lektorky a porodní asistentky Bc. Michaely Hronkové, bude nově zaměřeno také na gravid jógu.

Bc. Michaela Hronková absolvovala v Praze kurz Gravidjógy a jógy po porodu. „Naučila jsem se nové cviky, které jsou vhodné v průběhu těhotenství i v šestinedělí. Cvičení bylo zaměřeno na práci s klenbou chodidel, hlubokým stabilizačním systémem, s diastázou i pánevním dnem. Neméně důležitá byla ale i relaxace spojená s dechem. Kurz mi dal především to, že méně, resp. menší pohyb těla, je někdy více,“ tvrdí o kurzu jeho absolventka Bc. Michaela Hronková a doplňuje, že gravidjóga vychází z klasické jógy, ale její cviky jsou přizpůsobeny právě pro těhotné ženy a ženy po porodu. To znamená, že se v ní neobjevují polohy na břiše, rychlé změny pozic, střídání záklonů a předklonů, nebo pozice jako je například loďka či prkno, které se zaměřují na přímé břišní svaly.

„Gravidjógu může dělat každá žena, která je zdravá a jejíž těhotenství probíhá fyziologicky, bez komplikací, klidně až do porodu. Navíc pokud se józe věnovala i před tím, může na tu těhotenskou krásně navázat. Pokud tomu tak není, neměla by začínat v prvním trimestru. V prvním trimestru by ženy neměly začínat s novými aktivitami. Tento názor se ale v odborné literatuře i u odborníků liší. Celkově záleží, jak se sama žena cítí,“ uvádí porodní asistentka Bc. Michaela Hronková. Gravidjóga dokáže tělo krásně probrat, dodat mu energii, posílit svalstvo a napjaté části naopak zrelaxovat. Pomáhá zmírnit bolesti (především zad), zlepšuje kondici těla i ducha, ulevuje od napětí a stresu díky správnému dýchání. Tím pomáhá ženám aktivně se připravit na porod, zvyšuje šanci na přirozený porod a zkracuje dobu regenerace po něm.

„Pohyb je součástí našich životů, v menší nebo větší míře. A není důvod, aby tomu v těhotenství bylo jinak. Když budou ženy více naslouchat svému tělu, dokáží lépe využít cviky ve svůj prospěch na fyzické i psychické úrovni. Velkou výhodou je, že spousta cviků člověk může praktikovat i při běžných denních činnostech, jako je například věšení prádla nebo umývání nádobí. Tím myslím postavení chodidel, kolen, pánve, zad a vlastně celého těla,“ vysvětluje Bc. Michaela Hronková.

Na každou lekci je možno se přihlásit buďto přímo samotné lektorce na tel. čísle 737 811 588, nebo na email staniční sestry andrea.dockalova@nvm.agel.cz

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: