Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí převzalo osm nových přístrojů pro bezpečný spánek novorozenců

14.4.2023

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených miminek získalo novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Celkem osm nových monitorů dechu v hodnotě 20 tisíc korun předala za Nadaci Křižovatka primáři dětského a novorozeneckého oddělení MUDr. Liboru Slováčkovi a staniční sestře novorozeneckého oddělení Kateřině Frkalové, DiS., regionální manažerka pro Moravu Hana Michnová a za sponzory paní Věra Kundrátová ze společnosti Cyrilovo pekařství.

„V současné době i díky daru Nadace Křižovatka máme monitor dechu pro každé narozené dítě. Pokud by došlo k tomu, že dítě přestane dýchat, tak spustí přístroj po třiceti vteřinách alarm,“ sdělila staniční sestra novorozeneckého oddělení Kateřina Frkalová, DiS., s tím, že v okamžiku, kdy přístroj spustí alarm, je ještě dostatek času zasáhnout a vyhnout se poškození zdraví novorozence. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, minimálně ale však půl roku. Poté je již syndrom náhlého úmrtí nepravděpodobný,“ míní staniční sestra.

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte. 

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí spolupracuje s Nadací Křižovatka již několik let. „Naší hlavní činností je zprostředkování předání monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v 70 nemocnicích v celé ČR. Během prvního roku života dítěte totiž může dojít k nepravidelnému dýchání nebo dokonce k zástavě dechu. Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak syndrom náhlého úmrtí kojenců, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy,“ popsala regionální manažerka pro Moravu Hana Michnová.

"Rád bych touto cestou moc poděkoval Nadaci Křižovatka, společnostem DEZA, Cyrilovu pekařství i anonymním dárcům, kteří přes nadaci monitory darovali. Pomohou tak předejít život ohrožujícím stavům novorozenců v naší nemocnici," uzavírá primář MUDr. Libor Slováček.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: