Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Chcete přestat kouřit? Ambulance pro odvykání kouření Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí pomůže!

30.5.2023

Přes 200 aktivních kuřáků již prošlo ambulancí pro závislé na tabáku Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, kterou vede primářka interního oddělení MUDr. Marie Černochová. Největší zájem o léčbu v centru je mezi muži kolem čtyřiceti let. Velice často však přicházejí až v momentě, kdy je už začaly trápit zdravotní potíže.

Přestože jsou na každé krabičce cigaret vyobrazena varování typu "Kouření škodí zdraví", počet kuřáků v Česku téměř neklesá. V posledních letech kouří v České republice třetina populace, přičemž každoročně na nemoci způsobené kouřením v ČR zemře cca 16 až 18 tisíc osob, především na kardiovaskulární nemoci, nemoci dýchací soustavy a nádory.

Nejčastější důvody, proč lidí s kouřením chtějí přestat, jsou zdravotní potíže, strach z nemoci a v poslední době také finanční zátěž, kterou cigarety jistě jsou. „Ročně k nám chodí v průměru kolem 30-40 lidí. Z nich se podaří přestat kouřit téměř třetině pacientů, což odpovídá celorepublikové úspěšnosti léčby,říká lékařka ambulance pro odvykání kouření MUDr. Marie Černochová. Největší zájem o léčbu v centru je mezi muži kolem čtyřiceti let. Velice často však přicházejí až v momentě, kdy je už začaly trápit nějaké zdravotní potíže.

Základní léčba trvá tři měsíce a zahrnuje psycho-socio-behaviorální poradenství a farmakoterapii zaměřenou na potlačení abstinenčních příznaků.  „Farmakoterapie může být buď náhradní nikotinová terapie (nikotinové žvýkačky, pastilky či spreje) nebo léky, díky kterým se postupně snižuje chuť na cigaretu.  Za „vyléčeného“ člověka považujeme po 12 měsících od první návštěvy našeho centra nebo ode dne, kdy se rozhodl přestat kouřit, a to skutečně udělal," uvedla primářka Černochová. Podle odborníků se tělo při odvykání kouření po 24 hodinách zbaví oxidu uhelnatého v krvi, za pár dní se zlepší chuť, čich a dýchání. Během několika měsíců, u již bývalého kuřáka, ustupuje kašel, zlepšuje se prokrvení těla. Přibližně po deseti letech se organismus kuřáka dostává na úroveň organismu nekuřáka, tedy pokud nedošlo k nenapravitelným poškozením orgánů.

„Mnoho kuřáků uvažuje o tom, že by kouření zanechalo, nebo se o to alespoň pokoušejí. Zbavit se této závislosti není jednoduché a vyžaduje to velké úsilí. Každý je svým způsobem jiný a každému vyhovuje jiný způsob odvykání. Proto uplatňujeme individuální přístup ke všem klientům,“ popsala MUDr. Marie Černochová. Pokud lidé nejsou vnitřně přesvědčení, že chtějí přestat kouřit, je úspěšnost velmi nízká.

„Podle statistik zvládne odvykání kouření bez asistence jen 3 až 5 % kuřáků. Léčba závislosti na tabáku formou psycho-socio-behaviorálního poradenství má odhadovanou úspěšnost přibližně 10 %, a pokud je doprovázena farmakoterapií, jde dokonce o 30 až 35 %,“ dodává MUDr. Marie Černochová.

Centrum pro závislé na tabáku v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí je pacientům k dispozici každé pondělí od 12.00 do 15.00 hodin. Zájemci se mohou objednávat od pondělí do pátku dopoledne na telefonním čísle 571 758 401.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: