Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Snažíme se dětem předat co nejvíce zkušeností a praktických rad, říká zdravotnická záchranářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení, Vendula Pořická, DiS.

13.9.2023

Diplomovaná zdravotnická záchranářka Vendula Pořická pracuje na anesteziologicko-resuscitačním oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí jako zdravotnický záchranář. Kromě svých volnočasových aktivit, které taktéž mnohdy tráví zdravotnickým dozorem u sportovních závodů, se od začátku tohoto roku věnuje edukační činnosti žáků základních a středních škol s názvem „Neboj se pomoci“, jehož žadatelem u Ministerstva zdravotnictví ČR je Vzdělávací a výzkumný institut AGEL.

Můžete nám říci, co obnáší samotná edukace žáků, které se svými kolegyněmi navštěvujete? Máte nějaký plán od Ministerstva zdravotnictví, kterého se musíte držet?

Jde o projekt zaměřený na laickou první pomoc u žáků do 18 let. Snažíme se jim ukázat, že první pomoc není nic složitého, a že to zvládne opravdu každý. Spolu s Kateřinou Koníčkovou se snažíme žákům předat naše zkušenosti z první pomoci. Všechny edukační skupiny máme stejnou osnovu, které se držíme. Jde o školení jak „prvňáčků“ tak i dospívajících, takže k tomu musíme uzpůsobit pouze formu vysvětlování.

Jak dlouho samotné školení trvá? Je rozděleno na teoretickou a praktickou část?

Samotné školení trvá cca 2 vyučovací hodiny. Samozřejmě nelze předat všechny informace, které my máme, ale snažíme se dětem předat co nejvíce zkušeností a praktických rad. S Katkou jsme si to rozdělily na kratší teoretickou část a delší praktickou. Samy nemáme rády sedět a jen poslouchat teorii. Zvolily jsme takový přístup, protože máme za to, že prakticky se člověk více naučí a hlavně si to zapamatuje. Děti to více baví a my máme radost z toho, když vidíme úsměv a zájem u všech dětí, ale i učitelů.

Je školení žáků zakončeno nějakým testováním v rámci získání znalostí?

Žádný test pro děti nemáme. Na konci každého školení si projdeme všechno znovu a doptáváme se základními otázkami. Děti jsou velmi chytré, a proto většinou odpovídají bleskově se správnou odpovědí.

Máte nějaký časový harmonogram, kolik žáků a škol musíte navštívit s projektem „Neboj se pomoci“?

Jde o projekt, který trvá celý rok 2023. Za tuto dobu máme stanoveno proškolit nejméně 500 dětí ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Využíváte při edukaci žáků i vaše zkušenosti z praxe v nemocnici v rámci kazuistik?

Jasně. Bez zkušeností by to asi ani nešlo. Pokud dětem/dospívajícím řeknete nějakou zajímavou historku nebo kazuistiku, hned je to více zajímá a máte u nich vyhráno. Další minuty jsou totiž bez vyrušování :)

Na co se nejčastěji žáci ptají? Je něco, na co nejvíce odpovídáte v rámci jednotlivých návštěv tříd?

Nejčastější otázky jsou ohledně nepřímé srdeční masáže a transportu zraněného. Dále taky ohledně naší práce a proč takovou práci vůbec děláme.

Je těžké udržet pozornost dětí po celou dobu edukace, nebo je to pro ně tak zajímavé téma, že tyto myšlenky vůbec nevnímáte?

U dětí je velmi těžké si získat pozornost. V dnešní době má každé dítě mobil nebo notebook i v hodině. Pokud děti ví, že se nebudou učit, tak hned „zvlčí“. S Katkou jsme ale takové povahy, které si umí sjednat pořádek a klid. Stačí jim to podat zábavnou formou a je vyhráno.

Používáte při samotném školení jak obrazový materiál, tak i figurínu, u které si děti cvičí nepřímou masáž srdce? Baví je to?

Máme vytvořenou prezentaci, podle které se řídíme. V praktické části se zaměřujeme na procvičení obvazové techniky, stavění krvácení, polohování do stabilizované polohy, nejčastější příznaky různých onemocnění a v neposlední řadě i nepřímou srdeční masáží. Na vše máme potřebné vybavení. Díky tomu si mohou děti vyzkoušet jak nepřímou srdeční masáž u dospělého tak i u dítěte. U praktické části je vždy pořádná zábava a děti to baví. Taky po skončení praktické části je problém je uklidnit.

Máte za sebou již několik návštěv na základních školách, jak samotní nejmenší studenti berou vaši návštěvu a předávání důležitých informací, které mohou ostatním zachránit život?

Z těch nejmenších jde vidět, že je to zajímá a poslouchají každé vaše slovo. Podle učitelů jsme pro ně nějakým vzorem a autoritou. Naopak u dospívajících jsme někdy k smíchu. Berou to více na lehkou váhu. Já razím úvahu, že malé dítě dokáže podat laickou první pomoc lépe jak nejeden dospělý.

 

 

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: