Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí využívá při léčbě pacientů na rehabilitaci virtuální realitu

18.4.2024

Využití technologií virtuální reality nejvíce spojujeme se zábavou, avšak stále častěji se objevuje také v jiných odvětvích a přirozeně pronikla i do zdravotnictví. Nejnovější technologické trendy sleduje i Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí a virtuální realitu zahrnula do svých služeb. Novinka pomáhá pacientům v rámci rehabilitace.

„Virtuální realita už dávno neslouží jen pro zábavu při hraní počítačových her, mění také zásadně způsob, jakým je možné zlepšit zdraví lidí, kteří doposud byli odkázáni na klasické rehabilitační procedury. Terapie virtuální realitou je praktická pohybová aktivita vedeným a mířeným pohybem s tzv. feedback vazbou neboli zpětnovazební informací o konkrétním pohybu,“ říká na úvod vedoucí fyzioterapeut rehabilitační ambulance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Mgr. Rostislav Skýpala.

Virtuální realitou se stimulují neurony, které se u zdravých jedinců aktivují automaticky. „Jedná se o pohybovou terapii se zvládáním úkolů ve virtuální realitě za pomocí speciálních brýlí zobrazujících dráhy pohybu především horních končetin pacienta, které současně reagují a zobrazují měnící se prostor okolo pacienta při pohybu celým tělem,“ vysvětluje Mgr. Rostislav Skýpala.

Jde o doplňkovou metodu, která může významně urychlit celý rehabilitační proces. „V nabídce aplikací, kterou můžeme u pacientů využít, jsou činnosti jako věšení prádla, ukládání hrnečků, nebo štípání dřeva. Provedení je ve zcela minimálních zátěžích ve srovnání s reálnou sebeobsluhou. Spíše můžeme hovořit o stínové průpravě k sebeobsluze,“ nastiňuje možnosti nácviku sebeobsluhy pacientů Mgr. Rostislav Skýpala.

Léčba virtuální realitou na rehabilitační ambulanci je u pacientů individuální. „Aktuálně je indikovaná v rámci individuální fyzioterapie především u poúrazových stavů horních končetin,“ doplňuje fyzioterapeut s tím, že virtuální realita je využívána jako součást fyzioterapie nyní u šesti pacientů v ambulantní části a plánuje se do budoucna využití i u lůžkových pacientů. Jde o zpestření pohybové terapie pacientů a zlepšení motivace k dosažení určitého cíle nebo zvládnutí úkolů v různých obtížnostech.

Mgr. Rostislav Skýpala popisuje i hlavní výhody využití virtuální reality z pohledu fyzioterapeuta na rehabilitaci: „Jde o trénink účelových pohybů s malou zátěží, zpětnovazební informace o kvalitě provedeného pohybu a motivační prostředek k navození přirozeného pohybování se v 3D.“ Virtuální realita se zatím u všech pacientů jeví jako vhodný doplněk kinezioterapie a toto zpestření si v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí pochvalují.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: