Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí vyšetřuje miminka novým oftalmoskopem

6.6.2024

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí využívá pro novorozence nový Oftalmoskop Piccolight E56-6, který byl pořízen za účelem vyšetření screeningu vrozené katarakty neboli zákalu oční čočky. Od roku 2005 patří screening katarakty mezi povinná vyšetření před propuštěním novorozence do domácí péče.

„Lékař při vyšetření použije oftalmoskop, kterým prosvítí zornice novorozence ze vzdálenosti přibližně 30 cm, za účelem vybavení červeného reflexu v obou očích. Pokud zaznamená bílý odraz nebo jinou anomálii v očích, může to být znakem oční vady. V tomto případě je indikováno vyšetření novorozence očním lékařem,“ vysvětluje Kateřina Frkalová, DiS, staniční sestra novorozeneckého oddělení.

Oftalmoskop neboli oční zrcátko, je lékařská pomůcka, jejíž pomocí je možno pozorovat oční pupilou oční pozadí. Přístroj disponuje vynikajícím, rovnoměrným osvětlením, vysokou svítivostí, rozsáhlým vyšetřovacím polem očního pozadí a korekční otočnou čočkou v rozsahu asi 20 dioptrií.

Jeho součástí je také přesná asférická optika, 6 druhů clon a zelený filtr pro kvalitnější vyšetření. Oftalmoskop využívá halogenovou žárovku v kombinaci s napájením bateriemi. Tento nový typ vyniká svou vysokou a rovnoměrnou svítivostí, což je důležité pro kvalitní vyšetření, které probíhá za snížené intenzity okolního osvětlení, tedy v šeru.

Vyšetření může provádět lékař nebo proškolená všeobecná sestra. „Na našem oddělení provádí vyšetření dětský lékař za asistence novorozenecké sestřičky a samozřejmě za přítomnosti maminky. Každé miminko v naší porodnici má provedený povinný screening vrozené katarakty zpravidla v den propuštění. Vyšetření trvá několik málo minut, je zcela bezbolestné a lékař ihned informuje maminku o výsledku vyšetření. Pokud je to nutné, zajistí lékař konzultaci a vyšetření u specialisty, očního lékaře,“ dodává staniční sestra.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: