Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Jak správně provádět resuscitaci? V Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí jsou všichni zaměstnanci proškoleni ARO týmem

18.6.2024

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí v současnosti dokončuje cyklus školení kardiopulmonální resuscitace v rámci lékařského, nelékařského a nezdravotnického personálu. Školení probíhá v souladu s akreditačním standardem SAK ČR a je rozděleno na 16 cyklů z důvodu kapacity proškolení každého zaměstnance nemocnice. KPR (kardiopulmonální resuscitace) je souborem znalostí a dovedností základní neodkladné resuscitace bez použití speciálního vybavení a pomůcek.

Nelékařskou a nezdravotnickou část zaměstnanců školí všeobecné sestry a zdravotní záchranářky z anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Právě pro zaměstnance je nastavena kapacita 16 osob na hodinovém školení tak, aby si kromě teoretických znalostí nacvičili i ty praktické na modelové figuríně dospělého člověka i dítěte.

„Schopnost poskytnout první pomoc se netýká pouze pracovníků zdravotnických profesí, ale i ostatních zaměstnanců – nezdravotníků, jako jsou zdejší technickohospodářské profese, dělnické profese, či pracovníci ve stravovacím provozu nebo IT službách. Včasné zahájení a správný postup KPR zachraňuje mnoho lidských životů,“ říká na úvod lektorka kurzu KPR a zdravotnický záchranář Bc. Anna Staňková.

Hodinové školení nelékařského personálu je doprovázeno videoinstruktáží, prezentací a praktickým nácvikem. „Při zástavách dechu na odděleních jsou totiž sestry většinou první, kdo s pacientem přichází neprodleně do kontaktu a stávají se tedy nedílnou součástí aktivní resuscitace. Musí přesně vědět co dělat, koho ihned volat, a i když resuscitační tým ARO doběhne k pacientovi během chvíle, musí umět ihned zahájit neodkladnou resuscitaci,“ doplňuje Bc. Marcela Urbanová, lektorka KPR.

„Každé lůžkové oddělení má dle ošetřovatelského standardu optimalizované uložení resuscitačních pomůcek a léků pro resuscitaci Při zástavě dechu na oddělení je velmi důležité nezpanikařit, ale umět správně a rychle složit ambuvak nejen u lůžka pacienta, ale i tam, kde je primárně u pacientů nízké riziko zástavy srdečního a krevního oběhu, třeba u ambulancí,“ dodává Kateřina Koníčková, DiS., lektorka KPR.

U lékařského personálu vedou školení primář ARO a jeho zástupce. „Lékař je vždy ten, který vede celou resuscitaci a úkoluje svůj resuscitační tým a potažmo personál daného oddělení, který se střídá v provádění nepřímé srdeční masáže. Tato akce může trvat i několik desítek minut, proto je důležité, aby bylo stlačování hrudníku prováděno správně a kontinuálně bez přerušení při případném střídaní záchranného týmu,“ říká další z členek školícího týmu, Vendula Pořická, DiS.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: