Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí ročně vyšetří 4 tisíce pacientů díky novému přístroji na magnetické rezonanci

21.6.2024

Primářka radiodiagnostického oddělení z Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí MUDr. Gabriela Chudárková zhodnotila přínos nového pracoviště magnetické rezonance, které se zaměřuje i na screeningový program záchytu karcinomu prostaty.

V roce 2023 bylo provedeno v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí přes 4 tisíce vyšetření na magnetické rezonanci, což je nárůst o tisíc vyšetření za rok proti roku 2022. „V Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí využíváme přístroj Magnetom Amira, který byl uvedený do provozu na jaře 2021. Z hlediska diagnostiky má přístroj vynikající přínos zejména díky výbornému rozlišení struktur jednotlivých měkkých tkání, tedy schopnosti odlišit od sebe i tkáně s velmi podobnou strukturou,“ uvedla MUDr. Gabriela Chudárková, primářka radiodiagnostického oddělení z Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí s tím, že tato metoda je nenahraditelná zejména pro hodnocení muskuloskeletálního systému a pro detailní zobrazení mozku a míchy. Nový přístroj umožnil i efektivní diagnostiku nádorových onemocnění břicha.

Magnetická rezonance funguje na odlišném principu než jiné zobrazovací metody a umožňuje rozlišit i jiné struktury než například CT, ultrazvuk nebo klasické rentgenové vyšetření. Je to metoda, která v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí umožnila rozšířit spektrum poskytovaných vyšetření a cílenější diagnostiku. Zobrazení měkkých tkání, jako je mozková tkáň, svaly, šlachy, chrupavky a klouby, je mnohem podrobnější a kontrastnější než při vyšetření jinými metodami. Dříve pacienti museli jezdit na tato cílená vyšetření do vzdálených měst, nyní je vyšetření dobře dostupné i v rámci regionu. „Díky své rozlišovací schopnosti má rezonance velký význam i pro včasnou diagnostiku nádorů. Na začátku roku 2024 jsme ve spolupráci s praktickými lékaři a urology zahájili screeningové vyšetření včasného záchytu karcinomu prostaty,“ dodala MUDr. Gabriela Chudárková.

Nelze opomenout, že kontrastní látky používané při magnetické rezonanci vyšetření způsobují mnohem méně alergických reakcí než klasické jodové kontrastní látky používané při běžném rentgenovém vyšetření a CT vyšetření. Magnetická rezonance nepoužívá žádné rentgenové záření a rizika vyšetření jsou zcela minimální. Toto vyšetření je mimo jiné metodou volby u dětí a dospívajících a u pacientů se známou alergií na jód. „Vyšetření hodnotí tři atestovaní lékaři – radiologové s praxí, kteří průběžně zaškolují mladší lékaře. Externě spolupracujeme s lékaři z dalších pracovišť, kteří se podílí na druhém čtení a konzultacích zvlášť náročných případů,“ doplnila primářka.

Pracoviště magnetické rezonance v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí se zaměřuje zejména na kvalitu vyšetření, jak ve smyslu kvality obrazu, tak ve smyslu odborného hodnocení nálezů.

„Spolupracujeme s lékaři i radiologickými asistenty z dalších nemocnic a optimalizujeme nastavení obrazu podle současných trendů a vzděláváme se v oboru. Účastníme se prakticky všech dostupných vzdělávacích akcí v oblasti magnetické rezonance pořádaných v ČR. Naším cílem je především přesná a spolehlivá diagnostika,“ zakončila primářka.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: