Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Letní měsíce a nápor úrazů: Chirurgická ambulance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí denně ošetří stovku pacientů

19.7.2024

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí se každoročně v době letních měsíců potýká se zvýšeným počtem ošetřených pacientů v souvislosti s úrazy či pacientů v ebrietě (opilosti). Turistické a sportovní aktivity v Beskydech vedou k nárůstu úrazů a zdejší chirurgická ambulance tak nyní ošetřuje stovky pacientů týdně.

Pacienty ošetřuje valašskomeziříčská chirurgická ambulance 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Nejčastěji se jedná o úrazy spojené s venkovní sportovní či rekreační aktivitou. Primárně jde o lehčí a středně těžká zranění. Samotnou chirurgickou ambulancí projde denně průměrně 100 pacientů, a to jak s nově vzniklými potížemi a úrazy, tak také v rámci kontroly již dříve zavedené léčby. „Mezi poranění, která v letních měsících vedou, patří zhmožděniny, zlomeniny, vyvrtnuté kotníky, nebo například vykloubení ramenního kloubu. První kroky většiny zraněných vedou přes naši ambulanci na rentgenové nebo CT vyšetření,“ říká staniční sestra chirurgické ambulance Bc. Sylva Fojtášková, DiS.

„Velmi častými zraněními jsou také otevřené rány, které vyžadují šití poškozeného místa na těle pacientů. Příčinou těchto úrazů je práce obyvatel našeho regionu s „valašským žralokem“ cirkulárkou, nebo při štípání dříví na zimní měsíce,“ doplňuje vrchní sestra chirurgické odbornosti Karla Melichaříková.

Za první pololetí roku 2024 se v rámci příjmové a odborné chirurgické ambulance včetně urgentního příjmu ošetřilo téměř 16 000 pacientů. Samotná chirurgická ambulance má dále své přidružené ambulance jako je traumatologie, bariatrie, cévní poradna, koloproktologická ambulance, ambulance chronických ran, či onkologická ambulance.

Nemalou část pacientů chirurgické ambulance tvoří také chroničtí etylici (alkoholici), kteří jsou v opilosti nalezeni na veřejném místě a následně dovezeni záchrannou službou do nemocnice. „U těchto pacientů je to vždy složitější. Mnohdy není možná verbální domluva a zjištění příčiny. Pokud nemají prokazatelné viditelné či skryté zranění, které vyloučí rentgenové nebo CT vyšetření, ale vykazují vysokou hodnotu hladiny alkoholu v krvi, je nutno tyto pacienty pozorovat, tedy přijmout k hospitalizaci. S tím souvisí i zajištění hygieny, o kterou se musí náš personál postarat, než se běžně dostanou na lůžko chirurgického oddělení,“ říká vrchní sestra chirurgické odbornosti Karla Melichaříková.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: