Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nový screeningový program v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí pomůže v boji s karcinomem prostaty

25.7.2024

Co nejrychleji diagnostikovat rakovinu prostaty – to je cílem nového screeningového programu, do kterého je od ledna zapojena Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Díky mezioborové spolupráci mají pacienti nejen větší šanci na přežití, ale i na úplné vyléčení.

„Program je určen pro muže ve věku 50–69 let, což je skupina mužů, u které může včasná diagnostika a zahájení léčby nemoc zcela zastavit. Připomínám, že u pacientů diagnostikovaných ve stadiu I nebo II dosahuje pětileté přežití až 100 %. Naopak u pacientů diagnostikovaných ve stadiu IV je uváděno pětileté přežití pouhých 50 %. Prognóza tedy závisí na včasné diagnostice,“ říká MUDr. Petr Dolák, primář urologického oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Nemocnice musela splnit řadu náročných kritérií, aby se mohla programu účastnit. „Například lékař radiolog musí mít specializovanou způsobilost v oboru radiologie a praxi zahrnující minimálně 200 magnetických rezonancí prostaty za rok. Přístroj samotný musí být mladší 10 let a musí splňovat konkrétní technické parametry a požadavky na nastavení protokolu pro zobrazení prostaty,“ líčí primářka radiologie MUDr. Gabriela Chudárková.

Samotný screening pak obnáší několik částí. Pacienti, a to i bez podezření na karcinom prostaty, projdou PSA testy, tedy odběrem krve na stanovení výše enzymu produkovaného prostatou, jeho vyšší hodnoty mohou poukazovat na nádor. V případě vyšších čísel následují doplňující vyšetření – jako ultrazvuk ledvin, močového měchýře a prostaty, pohmatové vyšetření prostaty přes konečník, měření prostaty. Ta už probíhají na urologickém pracovišti s certifikátem provádět screeningové vyšetření karcinomu prostaty v Nemocnici AGEL ve Valašském Meziříčí. V případě nutnosti následuje vyšetření na magnetické rezonanci bez kontrastní látky, to trvá přibližně dvacet minut a je zcela nebolestivé.

„Toto vyšetření představuje v současné době nejcitlivější a nejpřesnější zobrazovací metodu. Její zavedení výrazně zvyšuje přesnost následných odběrů vzorku, což snižuje potřebu opakovaných odběrů,“ zdůrazňuje MUDr. Petr Dolák. V případě pozitivního nálezu urolog indikuje fúzní biopsii s navigací, pokud se karcinom potvrdí, tak je pacient zařazen do péče Komplexního onkologického centra k další léčbě.

„Z pohledu radiologa je program výjimečný v multioborové spolupráci – především s urologem, plus v efektivní návaznosti kroků. Díky ní dochází ke snazší a rychlejší detekci případného nádorového onemocnění. Přesně definovaný postup u jednotlivých kategorií nálezů (podle stadia) stanovuje četnost kontrol 0PSA po 1 nebo 6 měsících, u nejasných nálezů následuje magnetická rezonance s kontrastní látkou. Navíc máme vyhrazené termíny na screening karcinomu prostaty nejpozději do 2 týdnů,“ doplňuje MUDr. Gabriela Chudárková.

Právě rychlost je naprosto klíčová. Karcinom prostaty totiž nemusí mít v časném stádiu žádné příznaky, a proto je pak obtížné jej odhalit. „Klíčová je prevence, tedy obecně zdravý způsob života a také pravidelná návštěva praktického lékaře a po padesátém roce i urologa. Včasná diagnostika, kterou nový screeningový program ještě urychlí, vede k zabránění progrese nebo k vyléčení časného, bezpříznakového stadia nemoci,“ připomíná primářka.

Pilotní program screeningu karcinomu prostaty byl v České republice spuštěn začátkem roku 2024, přestože jde o krátký čas, tak již bylo prokázáno vícero karcinomů. „Vzhledem k tomu, že do programu vstupovali pacienti bezpříznakoví, je zřejmé, jaký záchranný potenciál vyšetření má. Populační pilotní program však předpokládá řádově vyšší počty vyšetření, i u nás jich zatím proběhly jen desítky, záleží tedy také na tom, jak často budou pacienti k preventivnímu vyšetření svým urologem nebo praktickým lékařem odesíláni,“ zakončuje primářka.

Karcinom prostaty představuje po nemelanomových kožních nádorech nejčastější onkologické onemocnění u mužů a ročně je v České republice nově diagnostikováno přibližně 7 700 případů. Bez ohledu na pohlaví karcinom prostaty představuje 5. nejčastější příčinu úmrtí na onkologická onemocnění, ročně na toto onemocnění v Česku umírá okolo 1 400 mužů.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: