Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí vyšetřila 3 pacienty s podezřením na otravu z hub, u 1 z nich byla prokázána otrava

21.8.2025

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí v rámci interního příjmu musela provést v minulých dnech vyšetření u 3 pacientů kvůli možné otravě z hub. Valašskomeziříčští odborníci proto vzkazují všem vášnivým houbařům, aby byli při sběru hub opatrní a věnovali kontrole hub zvýšenou pozornost.

„Zdravotní personál interní ambulance musel v minulých dnech provést vyšetření u muže a ženy, kteří snědli několik hub osmažených na pánvi a projevovali příznaky otravy, které však nebyly prokázány,“ říká na úvod primářka interní odbornosti MUDr. Marie Černochová. „U jednoho pacienta však byla prokázána otrava pozřením muchomůrky zelené, a tento je nyní stále hospitalizován na našem oddělení,“ dodává primářka.

„Zdravotní potíže způsobené houbami řešíme v době prázdnin častokrát. Lidé většinou pozřou buď špatně upravenou houbu, respektive již zapařenou. Lidé dále sbírají holubinky, u kterých jsou potíže pravidlem, ne všechny jsou totiž jedlé a také je častá jejich záměna za muchomůrku zelenou,“ uvádí primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí MUDr. Marie Černochová s tím, že otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou i halucinacemi. V začátcích nelze odlišit tyto příznaky od jiné otravy jídlem, léky nebo chemikáliemi. Na možnost otravy houbami proto musí myslet vyšetřující lékař a cíleně se pacienta na požití hub, a to i několik dní zpětně, zeptat.

„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození funkce jater, jež ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozorňuje primářka MUDr. Marie Černochová.

Lidé by měli sbírat jen hřibovité houby, a to pouze takové, které dobře poznají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout potížím. „Další rada je nezapomenout na dostatečnou tepelnou úpravu a také nezapíjet houby alkoholem,“ uzavírá primářka MUDr. Marie Černochová.

Zpět